Gå direkt till Nyheten ((S)panar efter fredsinitiativ)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 28 March 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

(S)panar efter fredsinitiativ

Publicerad Tuesday, 06 December 2016, 09:43 av Redaktionen

rysslandHandel brukar användas för att stärka freden, men det gäller tydligen inte Ryssland, menar bernt Blomgren i en personligt skriven spaning med betoning på (s).

Handel, ömsesidigt beroende, brukade man förr säga förenar länder och gör dem beroende av varandra, förhindrar konflikter och krig.

Men detta gäller inte handel med Ryssland enligt nomenklaturan i Stockholm.

Enligt Anders Lindberg på Aftonbladet ingår gasledningen Northstream II i någon slags Putinsk ”bredare strategi” att ”sprida sitt inflytande” över ”dagens försvagade Europa”.

Bakgrunden är att ryssarna vill hyra Slite hamn, som de gjorde vid byggandet av Northstream I, men det skall de inte få nu.

Det äventyrar Sveriges nationella intressen och gör Europa mer beroende av Ryssland, enligt expertisen. Det ömsesidiga gäller tydligen inte.

Björn Jansson (s) regionstyrelsens ordförande på Gotland är positiv till uthyrande av Slite hamn. Det ger jobb och inkomster åt gotlänningarna. Men han har kallats upp till UD för samtal med Margot Wallström. Enligt den nya svenska regeringspolicyn skall alltså ansvaret läggas längre ned i beslutskedjan.

Om regeringen ville skulle den ju helt enkelt kunna besluta att Slite inte får hyras ut. Men det vill man inte. Varför?

Man får hoppas att Björn Jansson vågar stå på sig och låter förnuftet råda.

Återigen, hela denna antiryska politik som nu bedrivs av nomenklaturan i Stockholm, bygger på lösa grunder och tvångsmässiga föreställningar om rysk expansionism. Detta i sin tur beroende på att de baltiska staterna och Polen (?) känner sig hotade.

På frågan om Sverige är hotat och risk för ryskt anfall svarar alltid regeringsföreträdare nej, med det nu så populära tillägget ”men man är orolig”. För vad då i så fall?

Tyskland är i varje fall inte oroliga. De vill ha rysk gas. Man kanske skulle fråga Tysklands regering varför inte den  är orolig.

Och ännu en gång – finns det inte någon eller några bland de 349 riksdagsmännen som vågar opponera sig mot denna maniskt antiryska politik.

Är alla 349 likriktade?

I så fall är det inte mycket att rösta på 2018.