Gå direkt till Nyheten (Grästorp vände hotande utveckling
Niondeklassarna nu näst bäst i landet)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. Lördag 22 februari 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Grästorp vände hotande utveckling
Niondeklassarna nu näst bäst i landet

Publicerad fredag, 25 november 2016, 11:53 av Redaktionen

Niondeklassare-grestorpPå bara ett år har resultaten från Grästorps niondeklassare gått från plats 126 till andra i en ranking för hela landet – gjord av Sveriges Kommuner och Landsting.

Niorna hamnar dessutom på en fjärdeplats med att uppnå kunskapskraven i alla ämnen, skriver man i ett pressmeddelande från Grästorps kommun.

-Det här känns helt fantastiskt, säger Jenny Lindskog, bildlärare på Nya Centralskolan. Hon är en av de 45 lärare vid Nya Centralskolans högstadium som är jätteglad över resultatet.
Grästorps topplacering kommer av SKL:s sammanvägda resultat som består av faktiska värden. Men även värden där hänsyn tagits till elevesammansättningen i kommunen för elever i årskurs nio. Det vill säga andelen elever som uppnått kunskapskraven i alla ämnen, genomsnittligt meritvärde samt andelen elever som är behöriga till yrkesprogram.

Niondeklassare-grestorp

– Anledningen till att Grästorp blivit tvåa i landet är lärarnas pedagogik för att få med sig eleverna under lektionerna. Om inte våra elever förstår en genomgång under en lektion så förklarar vi tills de förstår. Vi vill tydligt visa att vi finns till för våra elever, säger Jenny Lindskog – bilden.

-Tack vare våra två fantastiska klasslärare Jenny Lindskog och Stig Karlsson blev vi i klassen en enda stor familj som tog hand om varandra, berättar Moa Ravn och Rasmus Asärdius, som gick ur nian vid Nya Centralskolan i våras.

Niondeklassare-visar-toppre

Rasmus Asärdius, tidigare niondeklassare, Stig Karlsson, lärare och Moa Ravn, tidigare niondeklassare.

En annan orsak som kan ha påverkat det goda resultatet är att det under förra läsåret var en mindre årskull med drygt 50 niondeklassare.

-Detta faktum kan naturligtvis spela in. Fast utan våra lärare som tillsammans med övrig personal fått mer förutsättningar för att skapa trygghet för våra elever hade detta resultatet aldrig varit möjligt, säger Åsa Fouganthine, utvecklingschef bildningsverksamheten.

Åsa pekar även på att Nya Centralskolan har en utökad elevhälsa som jobbar mycket med det psykosociala tillsammans med lärarna.

-Detta har underlättat och gjort att lärarna kan ägna sig mer åt bättre kvalité i undervisningen. Vårt mål nu är att bli bäst i Sverige, säger en glad Åsa Fouganthine.