Gå direkt till Nyheten (Mätningar i Lidan)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 29 March 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Mätningar i Lidan

Publicerad Tuesday, 22 November 2016, 08:42 av Redaktionen

ping

Under tisdagen genomförs ett lodningsarbete i Lidan på uppdrag av Teknisk service.
Det skriver Maria Joelsson vid Lidköpings kommun i ett pressmeddelande.

Arbetet är en del av det utredningsarbete som nu genomförs i samband med planeringen av det nya avloppsreningsverket. Lodningen genomförs för att fastställa Lidans djup och bottensediments olika lager. Detta är ett en del i arbetet för att kunna dra de nya avloppsledningarna från den nya pumpstationen vid östra hamnen och till det nya avloppsreningsverket.

Sjömätningsbåten Ping kommer att utgå ifrån Järnvägsbron och göra mätningar av hela bottnen längs Lidan och fram till Sköldmön. Ombord på båten finns utrustningen för flera olika typer av mätningar för att kunna göra en korrekt analys av Lidans botten. Som exempel finns ett sedimentekolod som  samlar in den data som ligger till grund för tolkningen av bottensediments olika lager. Från dessa mätvärden kan man till exempel förutse hur mycket rörledningen till avloppsreningsverket kommer sjunka ner i sedimentet. All data samlas in och processas digitalt vilket ger en hög positions noggrannhet och möjlighet till kvalitativ bedömning.

Mätningarna kommer också att ligga till grund för den marinarkeologiska undersökningen i Lidan som kommer att genomföras för att kartlägga de kulturhistoriska värden som finns där. Lodningarna ger även viktig basdata för de geotekniska förhållandena som råder i Lidan och som är till stor nytta för geoteknikerna när de undersöker Lidans och dess släntkanters stabilitet för framtida byggnationer i närheten av Lidan.

Båten Ping och dess besättning kommer att genomföra mätningarna från kl 07.00 och under hela dagen.