Gå direkt till Nyheten (Kommunen bekräftar i kväll: Klart med Power Big Meet)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 18 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Kommunen bekräftar i kväll: Klart med Power Big Meet

Publicerad Sunday, 30 October 2016, 17:00 av Björn Smitterberg

När detta skrivs har Lidköpings kommun gått ut med ett pressmeddelande om att Lidköping i sommar ska ta över den stora motorfestivalen Power Big Meet – en nyhet Lidköpingsnytt presenterade på lördagen .
Nyheten fick snabbt stor spridning och nattredaktörer på nättidningar runt om i landet höll Lidköpingsnytts redaktör vaken en stor del av natten.
Power Big Meet har tidigare hållits i Västerås. Enligt medieuppgifter i Västerås tänker dock inte Västerås ge upp kampen utan startar ett nytt evenemang med ett nytt namn. 

Här är pressmeddelandet från Lidköpings kommun i sin helhet:

Världens största bilevent till Lidköping och Skaraborg – Power Big Meet flyttar in på Hovby flygplats

Lidköpings kommun, American Car Club Sweden och Power Meet AB har kommit överens om att Power Big Meet skall arrangeras i Lidköping den 6-8 juli 2017. Förhoppningen är därefter att arrangemanget skall komma tillbaka varje sommar. Power Big Meet brukar kallas – ”Världens största Bilevenemang” och det med rätta.

Power Big Meet har arrangerats 39 gånger, varav de senaste 34 åren i Västerås. Detta är ett av Sveriges allra största besöksnäringsevenemang överhuvudtaget. Det kommer därför att få turisteffekter på hela Skaraborg. Totalt brukar årligen upp emot 80 000 besökare och över 20 000 bilar delta på arrangemanget. Arrangörerna räknar med en ökning på cirka 30 % för 2017 då man firar 40-års jubileum och just jubileumsåren drar till sig ett större antal deltagare.

Besökarna kommer vanligen från nästan 50 länder och redan nu har exempelvis en större grupp malteser anmält sin närvaro på nästa års träff. Det blir kanske att boka om flygbiljetterna nu när evenemanget flyttar från Västerås till Lidköping.

En kartläggning av alla typer av boendeformer i en radie av 100 kilometer runt Lidköping har gjorts och överlämnats till arrangören. Totalt har mer än 250 boendeformer från campingar, bed & breakfast, pensionat, vandrarhem och hotell identifierats som potentiella boenden för träffen. Dessutom så skall en stor tillfällig camping byggas upp ute på Hobvby.

Kjell Gustafson, eller som han är känd i dessa sammanhang, ”Kjelle Power”, är den arrangörsmässiga motorn i detta evenemang och den som äger dess varumärken. Om flyttet till Lidköping säger han;

– Vi har 40-års jubileum under 2017, då räcker inte flygplatsen Johannisberg i Västerås till. Vi har sökt en större flygplats, eller annan yta, som skulle kunna ta emot vårt event. Efter att under sju år drivit Power Vårmarknad i Sparbanken Lidköping Arena, så känner vi oss bekväma i Lidköping. Vi vet också att vi kan få den support som behövs från kommunen och de lokala näringsidkarna.

Kjell Gustafsson uttrycker vidare sitt gillande för det sätt som Lidköping mött upp i förhandlingarna kring detta event;

– När vi väl bestämde oss för att det var skarpt läge så har det gått mycket fort. Två besök i Lidköping och på Hovby flygplats där kommunens beslutsfattare mötte upp och sedan var vi överens.

Kommundirektör Jan Fransson, själv med ett stort motorintresse, är väldigt nöjd med att få Power Big Meet till Lidköping;;

– Vi känner stort förtroende för Kjell Gustafson och hans arrangemang. Vi har följt evenemanget under tiden det gått i Västerås och när vi nu fick chansen, så var vi självfallet positiva. Vi har förankrat detta i den politiska ledningen, där det rådde konsensus för att detta evenemang var till gagn för hela Skaraborg och inte minst för besöksnäringen här.

Även från Flygplatsbolaget har man deltagit i förhandlingarna med arrangören. Både VD Anders Djup, men också flygplatsbolagets ordförande Kommunalrådet Kjell Hedvall (s) har uttryckt sitt stora gillande med eventet. Detta då det funnits ett uppdrag att hitta besöksnäringsevenemang som passar för Hovby Flygplats. Vad kan då vara bättre än världens största bilträff.

Power Big Meet har under de 34 år det arrangerats i Västerås omsatt mer än 3 miljarder kronor i turisttjänster. Detta innebär också att arrangemanget kommer att spilla över rejält med turistkronor även till våra Skaraborgsgrannar.

Glenn Rytterfjell som för Lidköping kommuns räkning arbetat med värvningen av detta evenemang säger;

– Detta event, är precis, som när vi hade Melodifestivalen 2014, så stort att vi endast kan genomföra detta i samverkan med flera Skaraborgs kommuner. Att Lidköping åter en gång på detta sätt kan vara med och skapa turisteffekter även utanför kommunens gräns känns oerhört tillfredställande. Vi kommer ganska omgående att kontakta våra Skaraborgskollegor för att informera om eventet.

– För att förstå storleken på detta event så kan man säga att det kommer att bli som att arrangera minst fem deltävlingar av Melodifestivalen samtidigt.

9 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
RO
Gäst
RO
30 October, 2016 10:49

Inget demokratiskt beslut har väl tagits för att få hit nedskräpning och glaskross.

rödgrönrebell
Gäst
rödgrönrebell
31 October, 2016 10:32
Svarar  RO

Att staden kommer fyllas av skrålande fyllon under den här kvällen är en självklarhet. Men jag tror nog att det kommer ge kommunen mer i publicitet och intäkter än det kommer kosta att städa upp.

Göran Mörby
Gäst
Göran Mörby
1 November, 2016 04:33

Rätt tänkt!

Göran Mörby
Gäst
Göran Mörby
1 November, 2016 04:25
Svarar  RO

Det får vi leva med.Är nog ingen fara, varit i Västerås och det var faktiskt inte så mycket nedskräpning och glaskross, kommer bli en dröm för alla petletare så just pet kommer nog ej synas på marken,tror nog många föreningar kommer hjälpa till med städning under dessa dagar.

Göran Mörby
Gäst
Göran Mörby
1 November, 2016 04:32
Svarar  RO

Pessimist, reklam av stora mått. Beslut är väl tagit sen du skrev.

jal
Gäst
jal
31 October, 2016 03:10

Fantastisk roligt, men ser ett litet problem hur skall man komma dit på kostigarna som leder till flygfältet. I Västerås har man E18. Det blir brottom med att se till att Härnevägen blir bredare samt Skaravägen blir klart god tid före detta evenemang. Det kommer ha en storlek Lidköping aldrig skådat. Trafik kaoset lär bli enormt.

Göran Mörby
Gäst
Göran Mörby
1 November, 2016 04:30
Svarar  jal

Skaravägen är väl inget problem det är ju bästa vägen dit via avfarten mot Hovby så den lilla vägen kanske behöver rustas upp i första hand.

mrH
Gäst
mrH
31 October, 2016 08:59

roligt att det händer något, men ser samtidigt stora problem tex cruisingen säg att varje bil behöver 6m lång vägbit och att det blir 3000 bilar det betyder 1,8 mil lång cruisingslinga och vart ska den vara??? sen kommer det ca 10 000 personer som ska ha mat vart får dom det?? sen hur ska stackarna på majåker kunna komma ut för hovbyvägen lär ju vara igenkorkad med trafik ut till hovby. Finns mycket att försöka lösa och som måste vara klart för vi vill väl inte stå där med ca 10 000 sura o irriterade raggare en fredagskväll. Så hoppas all logistic m.m fixas så att det kan bli sen ett återkommande evenemang

Johan
Gäst
Johan
1 November, 2016 05:58

Kul för marknadsföringen av Lidköping, helt i linje Lidköpings profil med LGF-fordon, traktorpulling och motorstadion. Kul för alla som gillar lukten av diesel, högoktanig bensin och det normalt olagligt höga ljudet av motorer.

Men vilken hänsyn har det tagits till kommunens miljömål? Det står inget i pressreleasen att man tagit hänsyn till miljön och Lidköpings miljöpolicy.