Gå direkt till Nyheten (Linnea Bengtsson skriver om ett tioårigt samarbete:
En ”svensk” höst i Rockford)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 22 september 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Linnea Bengtsson skriver om ett tioårigt samarbete:
En ”svensk” höst i Rockford

Publicerad Saturday, 29 October 2016, 08:23 av Redaktionen

rockford-hugoSamarbetet mellan Lidköping och Skaraborg och Rockford USA syftar till att växa lokalt genom att arbeta globalt. Detta genom att assistera Skaraborgska företag att navigera på den Amerikanska arenan samt vara dörröppnare in på den svenska marknaden för amerikanska företag. Samarbetet syftar även till att utveckla och stärka verksamheter genom kunskapsöverföring och jobbskuggning. Även skolutbyten är ett fokusområde.
Bilden – en elev från De la Gardiegymnasiet blir intervjuad.

I år fyller Lidköping – Rockford samarbetet 10 år och det uppmärksammas! I våras hölls ett skype-möte mellan Lidköpings kommunalråd Kjell Hedvall och Rockfords borgmästare Larry Morrissey som avslutades med en virtuell ”high five”.  Både Kjell Hedvall och Larry Morrissey är mycket nöjda med resultatet.  Enligt kommunalrådet Kjell Hedvall beror det goda samarbetet på ett gemensamt behov.

– Vi fann varandra för att vi delar samma uppfattning att man måste arbeta globalt för att växa lokalt, säger Kjell Hedvall.

Under hösten har olika delegationer från både Lidköping och Skaraborg varit på plats i Rockford för att både utveckla befintliga relationer samt utforska nya affärsrelationer som syftar till lokal utveckling genom global samverkan.

rockford-hugo
Byggelev Hugo Norström blir intervjuad av amerikansk media. Bilden är klickbar till större format.

Två grupper med elever och personal från De la Gardiegymnasiets vård- och omsorgsprogrammet har fått lära sig mer om amerikansk sjukvård på SwedishAmerican Hospital (grundat av svenska utvandrare i början på 1900 talet). Grupperna har även medverkat i skolundervisningen på Guilford High School och fått möjlighet att prata med eleverna och personalen. De har framfört presentationer om hur det är att gå på De la Gardiegymnasiet och att bo i Lidköping.

DLG-nursing-delegation-at-S
Vård- och omsorgsprogrammet på besök. Bilden är klickbar till större format.

– Att vi importerar sopor som värmer vår stad på vårt värmeverk är något som flertalet av de amerikanska eleverna haft funderingar kring, säger rektor Anders Back som var med i Rockford under studieresan som syftade till att hitta en utbildnings-samarbetspartner.

Just nu har vi en grupp med elever och personal från De la Gardiegymnasiets byggprogram på plats som ger en hjälpande hand i renoveringen av svensk-historiska sällskapets nya byggnad ”Nordic Cultural Center” som ligger bredvid svensk-historiska Erlander Home Museet.

Byggnaden kommer bli ytterligare en mötesplats för personer i Rockford som har svenskt ursprung, vilket är många!

Gruppen från De la Gardiegymnasiet får möjlighet att lära sig mer om amerikansk byggteknik genom att assistera den lokala byggfirman Sjostrom & Sons (också svensk-ättlingar) med renoveringen, samt får de möjlighet att berätta för Sjostrom & Sons och svensk-historiska sällskapet om svensk byggteknik. Gruppen har också blivit presenterade på Rockford stads kommunfullmäktige och intervjuade av amerikansk media. Svensk fika har anordnats för medlemmarna i svensk-historiska sällskapet där DLG gruppen berättade om renoveringen. Gruppen framförde även med sång och musik Sveriges nationalsång, vilket var väldigt uppskattat av besökarna.

– Samarbetet med Rockford har varit positivt för De la Gardiegymnasiet. Både bygg- och vård och omsorgsprogrammen har vuxit i popularitet och vi vet att samverkan med Rockford har varit en viktig bidragande faktor i detta, sa Bertil Jonsson, oppositionsråd Lidköpings kommun vid sitt deltagande på Rockford stads kommunfullmäktige den 11 oktober.

Kommunalrådet Kjell Hedvall och oppositionsrådet Bertil Jonsson deltog vid det officiella 10-årsjubileet i Rockford tidigare i oktober. Representanter från näringslivet och politiken samt lokala Rockford personer kom till eventet för att visa sin uppskattning. Linnea Bengtsson visade en power point presentation med en sammanfattning av aktiviteter och resultat som samarbetet genererat. Att Rockford är stolta och tacksamma över samarbetet råder det inga tvivel om. Det blev minst sagt än mer tydligt då kommunalrådet Kjell Hedvall fick motta en gåva i form av en original gitarr från Rockfords rock legend Rick Nielsen frontsångaren i 80 tals-rockbandet ”Cheap Trick” och som nyligen blivit invalda i Hall of Fame.

Rapporten skriven av Linnea Bengtsson internationell affärsutvecklare åt Lidköping och Skaraborg på plats i Rockford Illinois USA den 28 oktober 2016. Ytterligare information aktiviteter och resultat som rör samarbetet finns att läsa mer om på: glocal.lidkoping.se