Gå direkt till Nyheten (Fem företag kan få hållbarhetspris)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 12 april 2021

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Fem företag kan få hållbarhetspris

Publicerad måndag, 17 oktober 2016, 17:36 av Björn Smitterberg

Lidköpings kommuns hållbarhetspris kan gå till något av de fem företag som nominerats och som presenterats i dag.
Priset är på 20.000 kronor och delas ut som en hedersutmärkelse. Det delades ut första gången förra året och gick då till Västra Kållandsö VA Ekonomiska Förening.

Det finns även ett motsvarande pris för idrotts- och föreningslivet.

De nu nominerade företagen för att kunna få priset år är:

Bildelslagret Lidköping

Bildelslagret i Lidköping har under många år konsekvent arbetet med en hållbar miljösatsning inom bildemontering. Företaget är både kvalitets- och miljöcertifierade genom ISO 9001 och ISO 14001. Genom sitt konsekventa arbete har de fått flera bilföretag och försäkringsbolag som kunder. Det som är unikt för Bildelslagret Lidköping är det som de gör inom social hållbarhet. De är det första bildemonteringsföretaget som fått sin ledning certifierad utifrån hur de arbetar med personal och företagsutveckling. De gör även mer än vad som kan förväntas inom miljöområdet genom att de investerat i vindkraftverk och producerar cirka 3 400 000 kWh grön el vilket är 30 gånger mer än företaget själv använder. De är på många sätt en föregångare inom bildemonteringsbranschen.

ICA Hjertberg

Ica Hjertberg är en i Lidköping välkänd livsmedelsbutik som nu gör en stor miljöinvestering för att minska sin energianvändning. Investeringen innebär att man byter ut kyl- och frysdiskar mot nya som stänger inne kylan med hjälp av dörrar och luckor.

Inquire AB

Inquire AB levererar intelligenta logistiklösningar för förbättrad lönsamhet för kunderna och med miljöinriktning och socialt ansvarstagande. Logistiklösningarna utvecklas i nära samarbete med kunderna och ger kunderna full kontroll över sina ofta komplicerade distributionsflöden. Inquires operativa center sköter planering, övervakning och uppföljning. Det som gör Inquire AB unika i branschen är den satsning de gör tillsammans med kunderna på social hållbarhet genom initiativet ”schyssta transporter” där de erbjuder alla transportörer skandinaviska villkor oavsett vilket land de kommer ifrån. Även miljön har fått fördelar av de smart planerade transporterna. Miljön sätt nu ytterligare i fokus i år genom ett projekt som har startats för att kartlägga miljöpåverkan i logistikkedjan.

Jordnära miljökonsult AB

Jordnära miljökonsult AB är ett kunskapsbaserat företag som har miljö och hållbar utveckling som sin affärsidé. Inom sitt företags verksamhetsområde kartlägger man och föreslår åtgärder för att på miljömässigt och ekonomiskt bästa sätt hantera föroreningar i mark. Hållbarhetsfrågorna genomsyrar hela företaget. I sitt arbete med miljö stöttar man forskning om kemikalier och delar med sig av sin egen kompetens för att öka kunskapen om miljöfrågor hos kunderna och i hela samhället. Företaget använder el-bilar och alla har Fairtrade-märkta telefoner. Inom social hållbarhet erbjuder man de anställda flexibla arbetsförhållanden som passar vars och ens livssituation och med möjligheter till träning på arbetstid. De har även skapat en praktikplats till en nyanländ naturvetare. Som företag siktar de på långsiktigt ekonomisk hållbara lösningar både för det egna företagets utveckling och för kunderna.

Reikicentrum Lidköping

Reikicentrum ger behandlingar och utbildar i Reiki. Reiki är en avslappnande och avstressande metod som också ger individen full tillgång till sin inre kraft. Syftet är att genom Reiki aktivera kroppens självläkande system. Reikicentrum i Lidköping bidrar till social hållbarhet genom ökad livskvalitet för kunderna. Bidrag till miljömässig och ekonomisk hållbarhet kan skapas genom att behandlingarna ger minskat behov av sjukskrivning och kanske minskat behov av mediciner.