Gå direkt till Nyheten (– Gatan är för alla!
Synskadade i kampanj för att slippa snubbla)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 22 september 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

– Gatan är för alla!
Synskadade i kampanj för att slippa snubbla

Publicerad Wednesday, 21 September 2016, 11:21 av Björn Smitterberg

syntips-160921b– Tack för att du använder cykelns ringklocka! Ställ inte saker vid husväggar.
Det är några av uppmaningarna på det som synskadade i Lidköping i dag sprider. Det finns flera andra, men just cyklister är en svårighet. Dessa hörs inte mycket, kan komma snabbt och en del är helt inne i sin mobiltelefon och kanske spelar spel medan de cyklar.
– Det är livsfarligt för en synskadad!

Men andra problem är trottoarpratare – sådana där reklamskyltar som ställs ut på gatorna. Nyligen har Lidköpings kommun kommit med bestämda regler för hur de skall vara utformade – och säljer också sådana skyltar. Flera butiker har skaffat sådana.

Vikbara skyltar tillåts inte på trottarer längre. Det skall vara trottoarpratare som står kvar om någon snubblar och tar tag i skylten.

syntips-160921d

En promenad i dag med Jarl Lilja, Ingela Lilja, Sören Jansson, Margareta Greneheim (med hunden Phiba) och kommunens konsultent för bl a synskadade, Susanne Henriksson, visade snabbt brister.

En klädbutik hade flera trottoarpratare och även en cykel invid husväggen. Men det behövdes ett kort kort samtal med synskadade så flyttades skyltningen ut på trottoarkanten i stället. Det var snabb respons från personalen.

– Husväggarna måste vi ha fria, sa Sören Jansson som bara behövde gå ett par meter till (till en optiker!) för att finna en ottillåten trottoarpratare fel placerad.

syntips-160921a

Under de närmaste dagarna kommer synskadade att lappa andra för att få bättre framkomlighet. det handlar om parkerade cyklar, trottoarpratare och inte minst att andra trafikanter tänker på att alla inte kan se.

syntips-160921e

Cyklister kan få en present i form av ett regnskydd att sätta på sadeln när den är parkerad.

2 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
JorgenSocialliberal
Gäst
JorgenSocialliberal
21 September, 2016 12:28

Vad bra att problemet lyfts av de som har mest erfarenhet av frågan. Ibland ser man äldre med rollator som har problem komma fram pga alla trottoarpratare. Nu gäller det att efterleva beslutet om trottoarpratare. Det behövs verkligen tas ett större ansvar i frågan. Tydligen är det polisen som skall se till att beslutet efterlevs. Så där sprack väl alla förhoppningar om att få ordning på detta. Tror inte det finns en enda polis som ser detta som ett prioriterat område. Frågan är vad våra trafikvakter kan göra. De rör sig, i flock i centrum. Om de delade upp sig och gick en och en, om den möjligheten står till buds, skulle de ju kunna sköta överlämnandet av information. Tycker nog att en intensiv kampanj mot de handlare som inte sköter sig är väl använda pengar. P-avgifter hinns nog med ändå. Låt Lidköpings centrum bli ett centrum för alla, helst utan trottoarpratare.

Anders
Gäst
Anders
27 September, 2016 05:34

Undrar om de synskadade kan ta sig till kommunhuset från torget? Det är tämligen trångt även för oss som ser, när det tillåts servering med staket på halva trottoaren, pluss att det placeras en trotoarpratare utanför staketet. Sen kan man alltid få väja för en cyklist på samma ställe.