Gå direkt till Nyheten (Grästorp har Skaraborgs bästa företagsklimat
Lidköping faller i jämförelse)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. Söndag 15 september 2019
  1. Dagens namn:
  2. Sigrid och Siri
  3. I morgon:
  4. Dag och Daga

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Grästorp har Skaraborgs bästa företagsklimat
Lidköping faller i jämförelse

Publicerad tisdag, 20 september 2016, 09:27 av Björn Smitterberg

Grästorp toppar även i år listan i Skaraborg när Svenskt Näringsliv i dag släpper sin ranking av företagsklimatet. Grästorp hamnar på plats 26 av Sveriges 290 kommuner, följt av Essunga och Vara.
– Grästorp har bäst företagsklimat i Skaraborg. Det beror bland annat på ett målmedvetet arbete och fokus på en bra dialog med företagen i kommunen, säger Kristian Johansson biträdande regionchef Svenskt Näringsliv i ett pressmeddelande.

Av kommunerna i Skaraborg så har Tidaholm klättrat mest jämfört med föregående års ranking med en uppgång på hela 47 placeringar. Även Falköping går starkt framåt. Förra årets nationella klättrare Mariestad fortsätter sin positiva utveckling och förbättrar sig med 12 placeringar till plats 79. Kommunens bästa placering sen mätningarna startade 2001.

– Mariestad är ett tydligt bevis på att det lönar sig att arbeta aktivt med sitt företagsklimat och man når nu ”all time high.” 2012 befann sig Mariestad på exakt samma placering som Gullspång gör idag, vilket tydligt visar på att det går att förändra, säger Kristian Johansson.
Skövde uppvisar ett positivt trendbrott. Skövde har tappat några få placeringar varje år sedan 2010, men trenden verkar nu vara bruten och man förbättrar sig blygsamt.

Tyvärr ser det inte lika positivt ut i alla kommuner i Skaraborg. Lidköping tappar hela 50 placeringar, plats 154 innebär kommunens sämsta placering någonsin. Företagen i Lidköping anser framförallt att attityden från tjänstemän och tillämpningen av lagar och regler försämrats påtagligt. Även Hjo och Skara backar. Gullspång har Skaraborgs sämsta företagsklimat.

– Det är fortsatt alltför stora skillnader mellan kommunerna i Skaraborg. Det skiljer hela 227 placeringar mellan Grästorp och Gullspång. En majoritet av kommunerna återfinns på topp 100, men samtliga kommuner i Skaraborg har potential att befinna sig där. Det finns utrymme och behov för att lära mer av varandra, säger Kristian Johansson.

Västra Götalands bästa företagsklimat finns i Vårgårda som har Sveriges åttonde bästa företagsklimat. Kommunens bästa placering någonsin.
Årets etta i rankingen är återigen Solna, tätt följt av Sollentuna och Nacka. Flera av landets största kommuner försämrar sin placering. Stockholms stad får med plats 96 sin lägsta placering på tio år. Malmö har med plats 153 aldrig rankats lägre.