Gå direkt till Nyheten (Stor utbredning av främmande arter i länet)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 13 juli 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Stor utbredning av främmande arter i länet

Publicerad torsdag, 01 september 2016, 09:45 av Redaktionen

snigel_130804

Har du problem med spansk skogssnigel eller parkslide i din trädgård? Då är du inte ensam. En ny rapport visar på utbredd spridning av många främmande arter i länet.

– Risken finns att det är ett ökande problem då många främmande arter gynnas av de pågående klimatförändringarna, säger Anders Bergström, biolog på Länsstyrelsen i Västra Götaland.

Antalet främmande arter som finns i Sverige ökar för varje år. Över 2 000 främmande arter har lyckats etablera sig i Sverige – på land och i vatten. En fjärdedel av dessa kan orsaka problem för naturen och människan och kallas invasiva arter. Den nya rapporten behandlar utbredning och problem förknippade med 27 främmande arter aktuella i Västra Götaland.

– Vi har alla ett ansvar att inte bidra till ytterligare spridning av främmande arter, fortsätter Anders Bergström. De flesta arter sprids av oss människor och många tänker inte på att den vackra växten de planterar i trädgården eller dammen kan skapa stora problem i framtiden.

I samband med rapporten Främmande arter i Västra Götaland presenterar Länsstyrelsen informationsblad för tre arter som kan orsaka problem; spansk skogssnigel, parkslide och sjögull.

Läs mer om – Klicka