Gå direkt till Nyheten (Porslinsfestivalen nystartar – på Rörstrand fredag och lördag)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 28 March 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Porslinsfestivalen nystartar – på Rörstrand fredag och lördag

Publicerad Friday, 05 August 2016, 07:15 av Björn Smitterberg

keramik_jugend_130409Det är en slags återgång till ursprunget när det blir porslinsfestival på Rörstrand i dag fredag och i morgon lördag.
Familjevänligt – utlovas. Men även nya former av bearbetning av keramik och porslin. På Rörstrandsområdet finns butiker, Lidköpings Porslinsfabrik och sju, åtta konstnärer som arbetar i lera.
Traditionen är i högsta grad levande.

Tidigare års satsningar då porslinsverksamheten slogs samman med en artistfestival, en markand och underhållning på stan upprepas inte. Men Porslinsfestivalen skall återuppstå.

– Egentligen skulle vi inte sätta igång förrän nästa år, men kommunen tryckte på och ville att den här festivalen skulle starta redan i år, säger Kenth Lindström – förre kommundirektören som är ordförande i företaget Rörstrands Kulturforum.

Kenth Lindström leder en arbetsgrupp med förre ledaren för keramikutbildningen, Christer Almqvist och förre centrumutvecklaren Thomas Aldén.
– Någon brukar fråga om det inte är några kvinnor med, säger Christer Almqvist. Svaret är att inte just nu, men det kommer för det är så många kvinnor verksamma i Rörstrand.

Porslinsfestivalen skall fortsätta även kommande år. Senare i år reser några från Rörstrand till italienska staden Faenze för att se den största branschfestivalen och här ska stjälas idéer.

– Bland annat vill vi göra Porslinsfestivalen ännu mer intressant för konsthantverkare, och på sikt försöka få en mässa för leverantörer till branschen. Jag menar då företag som säljer varor till konsthantverkare, och även maskinutrustning. Även seminarier som i dag genomförs på andra håll ska vi försöka locka hit.

Porslinet och keramiken är viktiga inslag i Lidköpings historia, och det skall synas mer. Kommunen drog tillbaka pengarna som var anslagna till Kultur- och Porslinsfestivalen och satsar i stället på Porslinsfestivalen.

Nu blir det lite musik och artisteri på Rörstrand också – musiken har inte spelat ut sin roll. Bl a arrangeras en slags artisttävling – men det har inte Porslinsfestivalens arrangörer så mycket med att göra. Den råkade hamna här. Men i samband med lördagens Afternoon Thea kommer ett nytt lokalt band att spela.

Världspremiär blir det på en film om keramikern Jan-Åke Andersson i Tibro. Han använder en japansk teknik, en gammal metod som han återuppväckt. Här på festivalen finns Jan-Åke Andersson tillsammans med Lidköpingskonstnären Börje Eriksson. Filmen är gjord av konstnären och filmaren Johan Malmström. Filmen visas flera gånger under fredagen och lördagen.

Att göra en relief, uppbyggd bit för bit, kommer Husabykonstnären Peter Skallström att visa.

Att förändra en form efter drejningen, när leran ännu är möjlig att förändra, är en specialitet som keramikern Greta Bolin kommer att visa.

Konstgods och bruksgods. Mia Schnitzler gör båda sakerna. Hon har egen studio i Lidköping efter att bl a ha genomgått utbildningen på Formakademien och även en fortsättning i England. På Porslinsfestivalen kommer hon att visa ny design.

Ett genomgående tema är att visa hur ett keramikföremål går till, att det ligger en hel del arbete bakom trots modern teknik.

Barnen kommer att få sitt, på fredag med trollkarl och på lördag med bl a keramikverkstad.

Allt tar sin plats på Rörstrands gård. Klicka här till programmet i detalj.

– Artikeln publicerades 2 augusti – men återges åter i dag.