Gå direkt till Nyheten (Sara Widebeck intar Läckö slott
Opera får urpremiär på lördag)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 22 september 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Sara Widebeck intar Läckö slott
Opera får urpremiär på lördag

Publicerad Tuesday, 05 July 2016, 11:59 av Björn Smitterberg

operasara-lop– Visst är det något speciellt, att sätta upp en opera som aldrig spelats, som är alldeles nyskriven och som fått byggas helt från början.
orden kommer från Linus Fellbom, som regisserar årets opera som handlar om Sara Widebeck, glasmästardottern i Lidköping och hennes kärleksförhållande med Albert.
ikon-bildreportage.

Nu är allt på plats på Läckös borggård. Alla medverkande, alla tekniker, alla musiker och all utrustning. Det är tur att det handlar om ett stort slott som kan härbärgera hela operan med sina 60 personer, publik och allt och samtidigt vara ett slott med utställningar, kulturhistoria och en bit svensk historia.

– Vi började diskutera den här idén i januari 2014, säger Catarina Gnosspelius, som är motorn i operauppsättningarna på Läckö.

Catarina Gnosspelius har fullt upp nu, men tar sig tid med Lidköpingsnytt på måndagskvällen med bara minuter kvar till den första repetitionen med allt på plats, alla kläder och medverkande på och bid scenen. Men efter en stund säger hon:
– Jag måste nog pausa och få lite mat i mig – har inte ätit än i dag…

operasara_saraFull verksamhet är det. Intressant är det att så hur Frida Engström är en av de första på scenen. Hon spelar Sara Widebeck och går igenom rörelser, rytm och texter tyst för sig själv.

operasara_regiEfter en stund kallar hon till sig regissören Linus Fellbom och kompositören Daniel Fjellström, med partitur och noter i en pärm samtalar hon om vissa delar i sitt framförande.

– Vi har repeterat sedan i maj, men det är först nu vi står på scenen, säger Linus Fellbom, så klart blir det då saker som vi inte förbereda oss på.

Men praktiskt taget allt fungerar.

opereasara-phippsSimon Phipps – bilden – finns på plats med sin orkester, Per Drougge är konsertmästare och möter – utanför bilden – blicken.

Nästan allt är som vanligt, för flera av orkestermedlemmarna, skådespelarna och alla runt scenen har varit med på Läckö tidigare. På bilden här ovan finns en fundering som diskuteras – nämligen hur man i musiken medverkar till publikens känsla av en gungande båt…

opera-sara-magnussonHelena Magnusson är trots sin ungdom lite av veteran på Läckös operascen. Här har Helena Magnusson sjungit flera gånger – i år som en av dalkullorna. Hennes mamma kommer från Lidköping och Helena Magnusson har somrarnas boställe på Kållandsö. Till vardags finns hon i Malmö där hon utbildats till operasångerska.

Daniel Fjellström är ung kompositör och han ser med spänning fram emot att få höra sin musik. Han berättar hur huvudpersonernas sånger knyts samma bl a med hjälp av musiken – grovt uttryckt: När Sara sjunger är det ett tonläge, och när Albert sjunger är det ett annat.

– Man spelar upp den i sin hjärna och tror att allt ska fungera, men kanske får man göra någon liten ändring. Jag är här för att få uppleva hela atmosfären nu.

Daniel Fjellström kom till Läckö på måndagen och åkte vägen över Kinnekulle och genom Lidköping.
– Plötsligt fick jag se namnen som förekommer i romanen…

operasara-albertSergeant Albert och glasmästardottern Sara – Carl Ackerfeldt och Frida Engström agerar.

Ja det är just romanen Det går an… som nu blivit opera. Romanen skrevs av Carl Jonas Love Almqvist och utkom 1839. Den väckte sensation redan då. Romanen är kort för att vara roman, och läses av många. Särskilt denna sommar. Det är nämligen som alltid bra att vara väl förberedd när man går på opera – det är lättare att följa föreställningen då.

I dag, vid 18-tiden, finns regissör, skådespelare, kompositör, libretto-författare (Maria Sundqvist) i Stadsbiblioteket och berättar om operan – och den långa och arbetsamma resan som började för 2,5 år sedan fram till generalrepetitionerna och premiären denna vecka.

operasara-barnenBarn har viktiga roller även i årets föreställning. Även här finns barn som varit med tidigare.
På bilden här det från vänster Lucas Hjortlinger, Alice Jonhäll, Magda Hedlund (som i tidigare opera spelat räv), Tess Gullbransson, och Jacob Göransson. Flera av barnen har föräldrar som medverkar på scenen eller i orkesterdiket. De är utvalda efter tips av bl a körledare – och alla har besökts av Catarina Gnosspelius i förväg. Alla medverkar i alla föreställningarna.

operasara-speglarSpeglar och glas spelar roll i föreställningen – inte helt oväntat kanske med tanke på glasmästardottern.

operasara-timingDet handlar om timing – allt ska förberedas i detalj. Annars spricker hela föreställningen.
Till och med detta schema kan komma att ändras under repetitionerna fram till premiären.

operasara-carliothHär sminkas Lisa Carlioth inför sin roll i ett rum med speglar och peruker.
Theresia Frisk är ansvarig för maskerna. Anna Ardelius för kostymerna. Regissören Linus Fellbom är även scenograf. Ett kännetecken för scenen på Läckö är den fiffiga enkelheten. I år finns mycket speglar…
operasara-sminket
operasara_ungLoger och alla möjliga saker finns i lokaler som inte är helt lätta att ta sig upp och ned i med de kläder och pinaler som ska med. De finns i valven bakom – vid den innersta lilla borggården där bl a slottets brunn och kök fanns en gång. Tess Gullbransson väntar på sin entré. Glaset hör till pjäsens tonsättning.

operasara-isakdrouggeDet är många roller att besätta. Och en del är det som fått sommarjobb runt i kring scenen.
Konsertmästaren Per Drougge har med sig sonen Isak som bakom scenen är allt i allo – håller ordning på det mesta, fixar smörgåsar och kaffe.

opera-sara-stemningAllt måste förberedas för den rätta stämningen.