Gå direkt till Nyheten (Politiker skärper kravet på GöLiSka – vill ha bättre insyn)

 
 1. Lidköpingsnytt.nu
 2. 22 maj 2019
 1. Dagens namn:
 2. Hemming och Henning
 3. I morgon:
 4. Desideria och Desirée

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Politiker skärper kravet på GöLiSka – vill ha bättre insyn

Publicerad onsdag, 01 juni 2016, 15:42 av Björn Smitterberg

Politiker i Lidköpings kommun kräver, efter att ha läst den senaste revisionsrapporten, bättre insyn i GöLiSka.

GöLiSka är ertt för flera kommuner gemensamt företag för datakommunikation och flera uppgifter som sköts på dator åt kommuner i västra Skaraborg. Från början var det Götene, Lidköping och Skara kommuner som bildade bolaget – därav namnet. Fler kommuner har sedan tillkommit.

I bolaget finns en rutin som innebär att ersättare inte får delta i möten om de inte kallas särskilt. Ersättare för Lidköpings kommun är Pär Johnson, men han är ersättare för ordföranden och det är sällsynt – eller sker aldrig – att det hålls möten där ordinarie ordföranden inte deltar.

– Jag har inte fått möjlighet att delta i ett enda möte, säger Pär Johnson.

– Det är brist på styrning från kommunernas sida – och det är ett företag som är av vital betydelse för kommunerna, säger oppositionsrådet Bertil Jonsson.

Nu kräver oppositionen att det blir en ändring – exempelvis skall GöLiSka vara med och presenteras på de för kommunens bolag gemensamma bolagsdagarna. Detta gäller även Destination Läckö-Kinnekulle och Formakademien som också är bolag som delvis ägs av Lidköpings kommun.

I den senaste revisionsrapporten finns uppgifter om att investeringar för drygt två miljoner kommit att kosta mer än det dubbla utan att riktiga beslut fattats och ägarna informerats.

7 kommentarer på “Politiker skärper kravet på GöLiSka – vill ha bättre insyn”

 1. JorgenSocialliberal skriver:

  Detta var intressant! Om jag tolkar detta rätt har vi en politiskt vald styrelse som sitter och, i enlighet med aktiebolagslagen, sköter detta bolag. Och det är inte det minsta politiska uppdrag utan ett uppdrag som följer annan lagstiftning.
  Och nu noterar man att styrelsen tagit investeringsbeslut i bolaget som vid redovisning blev 100% dyrare. Vidare noteras att beslutsunderlaget inte är riktig samt att man ”glömt” sina ägare.
  Jag häpnar!
  Har sökt efter vilka som sitter i styrelsen för detta bolag utan att finna svaret. Men gör man så dåligt arbeta i styrelsen, så man missar en investering med 100 %, hoppas jag att dessa personer inte har något annat politiskt uppdrag. De utgör ju en uppenbar fara för oss skattebetalare.
  Hoppas att det kallas till extra bolagsstämma om det som står i artikeln stämmer. På samma resoluta sätt Lidköpings kommun, som ägare av värmeverket i Lidköping, agerade när det fanns frågetecken i värmeverkets styrelse, för några år sedan, bör man absolut agera nu också. Finns ingen anledning att inte döma inkompetenta styrelser på annat sätt.

 2. 11hedvall11 skriver:

  Lite märkligt att ingen varken Bertil Jonsson,revisionen eller LN bemödar sig att ta reda på varför det kostade två miljoner mer att investera i en server för datakommunikation. Orsaken var att Grästorps kommun gick med i GöLiSka och givetvis utökades kapaciteten när en hel kommun blev delägare och givetvis betalar Grästorp för det.Så numera är det GöLiSkaEssGräs

 3. Redaktören skriver:

  Kjell, Jag har tidigare frågat dig om detta och faktiskt fått till svar att det är så många kommuner inblandade att ingen bryr sig. Dessutom har jag inte på något sätt invänt mot investeringen, utan noterat revisorernas kritik och den handlar om att investeringen blev mycket dyrare och fullföljdes utan att några beslut om kostnadsökningen togs. För en gångs skull får jag svära mig fri.

 4. 11hedvall11 skriver:

  Nu var min kommentar i tidigt skede ett skämt..jag vet att redaktören har svårt för Lidköpingsironi så det är ok..
  Du är fri….

 5. 11hedvall11 skriver:

  Det är inget aktiebolag..det är ett kommunalförbund med direktion och det finns inga konstigheter om man bemödar sig med att ta reda på saker och ting. Grästorps kommun gick med och man byggde ut servern för datakommunikation.

 6. UndrandeInflyttad skriver:

  Nu Hedvall är det i ditt fall väldigt svårt att avgöra, det du säger/skriver om det är skämt eller allvar. Detta för att försvara Redaktören. Apropå ” Lidköpings ironi ” nu får jag viss förståelse för vad du säger och skriver ;-)

 7. Jan Manitski skriver:

  Tycker styrelsen att det är ok att ändra på tagna beslut så att det blir dubbelt så dyrt som beslutat utan nytt styrelsebeslut?
  Känns helt klart som att ingen bryr sig!

Kommentarerna är stängda