Gå direkt till Nyheten (Planerar du för semester?
Iran nytt resmål på topplista)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 28 March 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Planerar du för semester?
Iran nytt resmål på topplista

Publicerad Tuesday, 19 April 2016, 17:09 av Redaktionen

flygdag-2015-dc-3Gdansk och Iran nyheter på Tickets bubblarlista –  Zlatan-effekt på Nice-resor.
Bilden: Ett av de äldsta SAS-planen. Foto: Joakim Stegelmeyer

Hansastaden Gdansk vid polska Rivieran toppar listan över sommarens hetaste bubblare, där resebyrån Ticket listar mindre resmål som är på väg att bli riktigt heta. Teheran, som på sikt kan bli en stor turistmagnet, är ny på listan, liksom årets storstadskomet Lissabon. Nice och Toulouse är ovanligt hett i sommar tack vare fotbolls-EM och Zlatan.

Många svenskar gillar att åka till turistmagneter som Mallorca, Kreta och Rhodos. Men inte alla. En hel del vill hellre åka till udda resmål, som är på väg att bli riktigt heta.  Därför har resebyrån Ticket listat sommarens bubblare, med de resmål som ökar mest procentuellt i sommar, men som inte återfinns bland de stora volymresmålen.

På listan finns en del välkända resmål som Oahu på Hawaii, Sardinien i Italien och Almeria på den spanska solkusten – men sommarens allra hetaste bubblare är faktiskt Gdansk vid den polska Östersjökusten. Bokningarna dit ökar 433 procent, om än från relativt små volymer. Att prisvärda resmål med kort flygtid, där det både finns strand- och stadsliv, ligger i tiden bidrar till ökningen. Att flygbolaget SAS i mars startade en direktlinje till Gdansk året runt är en annan orsak till den kraftiga ökningen.

–  Hansastaden Gdansk är ett måste i sommar för den som gillar udda resmål som är ”up-and- coming”. Här lockar både mysigt stadsliv och långa sandstränder vid polska Rivieran, säger Karin Starkman Ahlstedt, kommunikationsansvarig på Ticket Privatresor.

Ett resmål som branschexperter spår kommer att bli allt mer populärt de kommande åren är Iran. Det senaste året har internationella hotellkedjor hittat tillbaka till landet och det finns förhoppningar om en ökning av turismen.  Därför är det inte så förvånande att Teheran återfinns på plats 7 på bubblarlistan, efter en ökning på 97 procent.

– Iran är ett intressant land med rik historia, kultur och varierande natur. Än så länge är det dock det etniska resandet, med resenärer som har anknytning till landet, som ökar mest och det lär nog dröja innan vi ser turism i större skala från Sverige till Iran.

Att Toulouse och Nice båda är stora raketer i sommar har samband med Fotbolls-EM. Bokningarna dit mer än fördubblas i sommar och här kan Ticket se en riktig Zlatan-effekt.

–  Många vill åka till Nice och Toulouse i sommar för att se Sverige spela. Inte minst ser vi ett stort intresse bland föräldrar som vill ta med sina barn på fotbollsresa för att se Zlatan och gänget spela.

På bubblarlistan finns också två resmål i Portugal – dels Algarvekusten dels storstadsraketen Lissabon.  Portugals huvudstad är lite av en doldis bland Europas huvudstäder, men i sommar är Lissabon på kraftig uppgång och känns som ett nytt och fräscht alternativ till klassiska europeiska storstäder.  Bokningarna ökar med 111 procent.

–  I år är Lissabon riktigt hett. Det är inte bara den mysiga gamla stadskärnan med vindlande gränder, kakelklädda väggar, spårvagnar och skaldjursrestauranger som lockar. Att det också finns sol- och bad inom räckhåll är ett plus och många väljer att kombinera Lissabon med några dagar på någon av de närbelägna badorterna.

Tio i topp – sommarens hetaste bubblare
1. Gdansk
2. Toulouse
3. Pisa
4. Lissabon
5. Sardinien
6. Nice
7. Teheran
8. Algarve
9. Almeria
10. Oahu (Hawaii)

Källa Ticket Privatresor. På listan återfinns de resmål som ökar mest procentuellt av de resmål som är på plats 11-100 på listan över de allra mest bokade resmålen i Sverige i sommar. Bokningar fram till 3 mars med avresa 1 maj – 30 oktober.

Lidköpingsnytt presenterar olika resebyråers topplistor efter hand.