Gå direkt till Nyheten (Bissen Brainwalk delar ut 1 miljon till hjärnforskningen)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. Måndag 18 november 2019
  1. Dagens namn:
  2. Lillemor och Moa
  3. I morgon:
  4. Elisabet och Lisbet

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Bissen Brainwalk delar ut 1 miljon till hjärnforskningen

Publicerad onsdag, 06 april 2016, 20:55 av - Inskickat material

bissstartElisabeth Ronne Engström, adjungerad professor vid Institutionen för neurovetenskap och enheten för neurokirurgi, Uppsala universitet har tilldelats medel från Bissen Brainwalk för studier av mätning av uppmärksamhet och uttröttbarhet efter subarachnoidalblödning.
Pengarna kommer bl a från vandringarna i Lidköping med tusentals deltagare.

En blödning från ett aneurysm i hjärnan, subarachnoidalblödning, är en strokesjukdom som drabbar yngre personer. Dessa personer får ofta en försämrad livskvalitet och svårigheter att återvända till sitt tidigare arbete. Ett vanligt problem är den uttröttbarhet som drabbar många. Ett annat stort problem är nedsatt stresstålighet vilket kan yttra sig som svårigheter att sålla intryck och att kunna fungera i stökiga miljöer. Det är ett mångfacetterat problem, ibland även med en psykiatrisk pålagring såsom posttraumatisk stress och depression. Dessa restsymptom liknar den ”hjärntrötthet” som man kan drabbas av vid en rad andra tillstånd, såsom skallskada eller infektioner. Det är önskvärt både på individnivå och på samhällsnivå att kartlägga detta ytterligare för att kunna erbjuda bättre eftervård, rehabilitering och vid behov arbetsanpassning under en tid.

Elisabeth Ronne Engström är 57 år, gift och har två vuxna söner. Hon är ursprungligen från…

brainwalkbiss
Arkivbild – Bissen, bandyspelaren som drabbades av en hjärnskada.

… Uppsala har alltid haft ett stort intresse för hjärnan. Innan studierna på läkarlinjen på Karolinska Institutet arbetade hon under tre år som sjukvårdsbiträde på samma klinik som hon i dag är överläkare på. Forskningsintresset fanns där redan från början och projekten för Elisabeth och hennes forskarteam har alltid handlat om akuta hjärnsjukdomar såsom subarachnoidalblödning och skallskador. Postdoktor året i Los Angeles har varit värdefullt för att bygga upp forskningen och för att knyta kontakter. En del av fritiden ägnas åt Aikido som Elisabeth både tränar och instruerar i. Ett annat stort fritidsintresse är folkmusiken spelad på Härjedalspipan och andra träpipor.

Läs reportaget från Bissen Brainwalk i Lidköping i augusti:

https://www.lidkopingsnytt.nu/2015/08/04/bissen-tog-sjalv-taten-i-promenaden-for-hjarnforskning/

https://www.lidkopingsnytt.nu/2015/08/05/mer-an-150-000-till-bissens-fond/