Gå direkt till Nyheten (Silverskatt hittad utanför Läckö
April, april…)

 
 1. Lidköpingsnytt.nu
 2. 29 maj 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Silverskatt hittad utanför Läckö
April, april…

Publicerad fredag, 01 april 2016, 16:48 av Björn Smitterberg

myntEn silverskatt har hittats, och delvis bärgats, från botten på Vänern en kilometer öster ut från Läckö mot Kinnekulle. Det är marinarkeologer vid historiska institutionen vid havsforskningslaboratoriet i Oxelösund som hittat skatten. Grunden för efterforskningarna är den karta över vrak som sammanställts vid Vänermuseet.

– När kartan nu skall digitaliseras har vi upptäckt nytt arkivmaterial hos Landsarkivet i Göteborg och lagt ett par olika tips i kors och vi hittade ett vrak med silvermynt i lasten, säger dykledaren och arkeologen Allan P. Rilje vid havsforskningslaboratoriet,

– Vi började ta upp skatten i höstas och i dag återupptar vi arbetet på plats. För oss handlar det om det viktigaste fyndet från tiden då danskarna hotade inta Vänern för 500 år sedan. Troligen har ett mindre skepp lastats med värdeföremål och pengar på Läckö och skulle transporteras över till säkrare stränder. Kanske har danskarna lyckats sänka skeppet eller också har det gått under av oväder.

Värdet på silverlasten räknas i hundratusentals kronor om det kommer ut på marknaden – skatten tillfaller dock helt Historiska Museet. Skattfyndets exakta plats är hemlig tills vidare. Den finns cirka 18 meter under Vänerns yta

– Men i Mariestad har tidigare sålts mynt som kan härstamma från fyndet i Vänern som nu blivit känt.

3 kommentarer på “Silverskatt hittad utanför Läckö
April, april…”

 1. seupp skriver:

  Det är den 1. April i dag.

 2. YRVING skriver:

  …..konstigt namn på arkeologen;)…

 3. Dixie skriver:

  Är detta 1:a aprilskämt? Annars en trevlig och intressant nyhet. ?

Kommentarerna är stängda