Gå direkt till Nyheten (Debatt: Satsa på Västra stambanan)

 1. Lidköpingsnytt.nu
 2. 10 juli 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: Satsa på Västra stambanan

Publicerad torsdag, 11 februari 2016, 17:07 av Insändare

debatt-insikon– Satsa på Västra Stambanan – nu!
Det skriver de socialdemokratiska riksdagsledamöterna Monica Green, Skaraborg, och Maria Andersson Willner, Norra Älvsborg i en debattartikel.

Medan Sverigeförhandlare och kommuner öster om Vättern träter om vilka investeringar som ska göras om 25 år är det hög tid för oss i Skaraborg och Västsverige att flytta fram positionerna för Västra Stambanan.

I förra veckan förde västsvenska riksdagsledamöter representerande Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet samtal med Västra Stambanegruppen inför kommande revidering av nationell plan för transportsystemet. Vid mötet medverkade dessutom representanter för SJ och företrädare för godstrafiken.

Trafikverket konstaterar att kapacitetstaket redan är nått för den spårbundna länken mellan Stockholm och Göteborg. Därför brinner det i knutarna. Satsningar på ökad kapacitet är absolut nödvändiga i närtid.

Det behövs ett tydligare ansvar för redan gjorda investeringar och den växande efterfrågan från människor och företag på fungerande järnvägstrafik på Sveriges viktigaste stråk för gods- och persontrafik måste tillgodoses.

I Trafikverkets åtgärdsvalsstudie för Västra Stambanan genom Västra Götaland pekas på att banans maximala kapacitet är nådd. Det kan vi hårt beprövade pendlare bara hålla med om. Det är slöseri att inte bygga ytterligare ett spår eftersom behovet av att köra fler gods- och persontåg ökar ständigt.

Det långsiktiga byggandet av nya järnvägar löser inte dagens kapacitetsproblem vid den västsvenska getingmidjan Alingsås-Göteborg. Kapacitetsproblemen kräver en ansvarsfull satsning i närtid för att möta persontågstrafikens utveckling och den växande gods- och containerhanteringen vid Göteborgs hamn, Skandinaviens enda transoceana hamn.

Monica Green (S) Riksdagsledamot Skaraborg
Maria Andersson Willner (S) Riksdagsledamot Norra Älvsborg

3 kommentarer på “Debatt: Satsa på Västra stambanan”

 1. Jan Manitski skriver:

  Gör det då, ni har majoritet i riksdagen så vad hindrar er ?

 2. rödgrönrebell skriver:

  Vad ska de då klaga på? :P

 3. RocketMan64 skriver:

  Sossarna leder en minoritetsregering och har sålunda inte majoritet i riksdagen.

Kommentarerna är stängda