Gå direkt till Nyheten (Intensiv vårtermin har inletts på Stadsbiblioteket)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 18 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Intensiv vårtermin har inletts på Stadsbiblioteket

Publicerad Sunday, 10 January 2016, 17:00 av Björn Smitterberg

bibliotekshund_150527Avtalet i Paris mellan världens länder i december – Agenda 2030 – är ett av de teman som Stadsbiblioteket kommer att använda under vårterminen. Det är ett omfattande program som presenterades på fredagen.
(Arkivbilden – alla tycker inte det är roligt med bra program på biblioteket…).

– Det breda programmet är möjligt bara genom att vi har så många goda samarbetspartners, sa Tobias Bengtsson som tillsammans med Maria Albinsson och Bror-Inge Jälevik gick igenom programpunkterna.

Det är flera teman som samsas – främst om onsdagskvällar men även kulturluncher och musikprogram. så blir det författarmöten förstås, poeter, skönlitterära och historiker.

Lidköpingsnytt kommer att inför varje programpunkt ha en presentation några dagar i förväg. Översiktligt kommer de att finnas under “Mötesplatsen” i Lidköpingsnytt.

Först ut bland författarna är Anders Rydell, en författare som skrivit om hur nazister brände böcker men även stal böcker från andra bibliotek. Anders Rydell kommer redan på onsdag – den 13:e.

Redan på fredag blir det kulturlunch – gäst (eller skall man säga värd?) är biskop Åke Bonnier.

– Honom har vi länge försökt få till oss, men först nu har almanackorna passat ihop, säger Bror-Inge Jälevik.

Journalisten Carina Bergfeldt, med rötter i Götene, har skrivit en mycket uppmärksammad bok om människor i dödsceller i USA. Detta blir föremål för nästa veckas författarmöte – den 20:e.

Ett ovanligt inslag blir det i början av mars. Då arrangerar Studieförbundet Vuxenskolan en kväll om mjölkböndernas situation.

Tillsammans med biblioteket ligger Föreningsarkivet – som i april kommer att ha en helkväll om Lidköpings troligen äldsta idrottsförening – Lidköpings Skytteförening.

Biblioteket kommer också att uppmärksamma bokcirklarna som finns i Lidköping. De är givna “kunder” och en sådan cirkel har funnits i över 40 år.

Det är alltså föreningslivet som gör att programmet är brett. Särskilt nämns här Studieförbundet Vuxenskolan, ABF, Studiefrämjandet, Författarcentrum Väst, Musikcentrum Väst, FN-föreningen och Amnesty.

Fotoklubben är en av föreningarna – och den kommer att arrangera en egen kväll med bilder från Svalbard av fotografen Mats Grimfoot.

Temat om jordens framtid – Agenda 2030 – inleds med en kväll i FN-föreningens regi, en månad senare är det dags för Naturskyddsföreningen att ha programmet som baseras på nationella frågor och slutligen tas det ner lokalt genom Biosfärområdet.

Det blir också barnverksamhet i stor omfattning liksom filmer. Det finns också programinslag som ännu inte är bekräftade.