Gå direkt till Nyheten (Debatt: Återindustrialisera Skaraborg!)

 1. Lidköpingsnytt.nu
 2. Torsdag 02 april 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: Återindustrialisera Skaraborg!

Publicerad torsdag, 26 november 2015, 12:08 av Insändare

socialdemokraterna-ros– Återindustrialisera Sverige och Skaraborg.
Det skriver Patrik Björck, socialdemokrat och riksdagsledamot för Skaraborg i en debattartikel.

Återindustrialisera Sverige och Skaraborg

Skaraborg är ett av de områden i Sverige där störst andel människor är verksamma inom tillverkningsindustrin. Vi var kända som ett jordbrukslän, men var i än större utsträckning ett industrilän. Idag tillhör vi Västra Götalandsregionen, som också det är en region som är mycket beroende av tillverkningsindustrin.

Idag sysselsätter industrin i Sverige cirka en miljon människor och står för den stor del av vår export. En internationellt konkurrenskraftig industri är därför en förutsättning för Sveriges och Skaraborgs välfärd.

Idag kan vi se hur Sverige, efter att antal år med motsatt utveckling, åter attraherar stora investeringar i industriell produktion. Vi kan se hur allt fler företag återför tillverkning som man under ett antal år haft i så kallade låglöneländer runt om i världen.

Men det behövs fler satsningar för att industriregioner som Skaraborg ska lyfta ytterligare. Den socialdemokratiskt ledda regeringen har identifierat fyra stora utmaningar för industrinationen Sverige:

– Digitaliseringen.
En del av den svenska industrin hänger inte med i omställningen.  Många företag nyttjar inte digitaliseringens möjligheter för att utveckla sina affärer.

– Hållbar produktion.
Dagens resursförbrukning är inte hållbar. En grön omställning är nödvändig och här ligger Sverige långt fram.

Kompetens.
Vi måste bli bättre på att tillfredsställa industrins behov av kompetens arbetskraft. Detta gäller såväl Skaraborg som landet i stort. Kompetensbristen finns i företag i alla storlekar.

– Innovationsförmåga.
Dagens svenska innovationsmiljöer har dragit sig allt längre bort från industrin.

Detta är en stor utmaning för Sverige som industrination. Nu har vi en regering som tror på svensk industris utvecklingsmöjligheter. Regeringens nyindustrialiseringsagenda kommer att vara till nytta för expansiva skaraborgska företag likväl som för landets industri i stort.

Patrik Björck, riksdagsledamot (S), Skaraborg

12 kommentarer på “Debatt: Återindustrialisera Skaraborg!”

 1. misterT skriver:

  Det vore kanske klädsamt om denne arbetsexpert kunde ha förslag på VAD man skall tillverka! Spik eller kanske järnvägsräls? Kom med förslag!

 2. rödgrönrebell skriver:

  Järnvägsräls och liknande är en bra idé. Precis som debattören skriver så är en omställning till ett hållbart samhälle absolut nödvändigt för att förhindra en ekologisk katastrof, och då kommer en utbyggnad av järnvägen och dyl. bli nödvändigt för att ersätta massbilismen och flyget.

 3. Anders skriver:

  Järnvägar är bra om de renoveras och byggs ut med parallella spår så att tågen kan hålla höga hastigheter samt komma fram i rätt tid. Detta skulle vara positivt för industrin i västergötland, men som vanligt kommer det inte att finnas några pengar till detta eftersom det ska satsas på höghastighetståg mellan Stockholm, Malmö och Göteborg via Jönköping. De som får nytta av denna investering är de regioner som redan i dag har sugit åt sig den största delen av investeringar i infrastruktur.

 4. OveNordstrom skriver:

  Ett förslag för att underlätta fler anställningar vore att slopa sjuklönekostnaden för småföretagen.
  Ett annat vore att se över företagsskatten. Det är ju orimligt som det nu är att de stora giganterna inget betalar men de små får betala full skatt.

 5. Funderar skriver:

  Alla större industrier inom vårat närområde har ju lagts ner pga för höga löner/andra länders för låga löner… Eftersom vi i kalla norden inte vill/kan bo i en pappkartong och leva som rumänska lastbilschauförer så måste vi antingen subventionera lönerna likn rot/rut eller satsa på avancerade industrijobb som kräver långa utbildningar som inte låglöneländer klarar att matcha (de får betala utb själva och tjänar för lite ge sina barn möjligheten…). Satsa rot/rut-pengarna på låglönejobb inom industrin så kan vi nog matcha låglöneländerna, för arbetskraft ”väller” ju in i Sverige för tillfället… Eller varför inte satsa på att producera billigt byggmaterial, så vi kan komma igång med bostadsbristen nån gång till ett bra pris..?

 6. Gotenebo skriver:

  Volvo i Skövde måste väl vara den största industrin i Skaraborg? Det ska bli spännande att se vad som händer om 20-25år när man inte kommer få köra med förbänningsmotor.

 7. rödgrönrebell skriver:

  Då kan de ställa om till grön produktion.
  Det vore ju korkat att inte använda alla de resurser och all de kunskap som finns på Volvo i Skövde i omställningen till ett hållbart samhälle.

  Det är ingen ”naturlag” att Volvo måste producera bensinbilar. De kan lika gärna tillverka tåg, vindkraftverk, solpaneler osv.

 8. misterT skriver:

  Men VAD ska de anställda arbeta med?
  Helst med något som konsumeras och inte stå med en kratta i skogen.

 9. medlemskort skriver:

  Tillverkning av piskor för att väcka och sätta fart på den sovande politiska högen i kommunledningen

 10. rödgrönrebell skriver:

  De sover inte. De är bara inkompetenta.

 11. medlemskort skriver:

  Det kanske går att banka in lite vett i dom med en piska

 12. rödgrönrebell skriver:

  Jag ogillar högern, men frånvaron av en fungerande opposition i den här stan är oroande…

Kommentarerna är stängda