Gå direkt till Nyheten (SMS kan rädda livet – larm om hjärtstopp kommer nästa år)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 04 juli 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

SMS kan rädda livet – larm om hjärtstopp kommer nästa år

Publicerad tisdag, 24 november 2015, 15:10 av Björn Smitterberg

hjertstart_lopI början av nästa år kommer Västra Götalandsregionen att införa SMS-larm när ett befarat hjärtstopp inträffat. Och det kommer att rädda liv – främst på landsbygden men också i städerna.

På måndagskvällen informerade Åsa Högstedt om det nya systemet för kommunfullmäktige, och en enkel kontroll visade att det finns tusentals Lidköpingsbor som är utbildade på så kallad HLR – Hjärt, Lungräddning.

Systemet är sammankopplat med kartor som visar varifrån larmet kommer, och var närmaste hjärtstartare finns.

SMS-larm har funnits i Stockholm i flera år. Ett liknande system införs nu i Västra Götalandsregionen.

Den som är utbildad på hjärt-lungräddning kan anmäla det via en så kallad app på sin mobiltelefon.

hjertstartare

När ett larm om hjärtinfarkt kommer in till larmcentralen så kommer adressen upp på en stor karta. Den visar också vilka utbildade personer som finns närmast den drabbade. Dessa personer får ett SMS med adressen till den drabbade. De som är nästan närmast får anvisning om att leta upp närmaste hjärtstartare, och även dessa kommer på en karta på telefonen.

På frågan om hjärtstartare som bara finns tillgängliga i butiker vissa tider på dygnet svarade Åsa Högstedt att när man registrerar sin hjärtstartare så anger man öppettiderna. Den som får larm behöver inte springa fel, det är bara tillgängliga hjärtstartare som anges.

Den som först kommer till en drabbad kan snabbt sätta igång livsavgörande insatser i väntan på att hjärtstartaren kommer och tar över. Numer utrustas även polisbilar och brandbilar med hjärtstartare. Ambulanser har redan, men ett problem är tiden.

Tiden är nämligen avgörande för överlevnad och hur skadad en drabbad skall bli. Det är viktigt att någon snabbt kommer och börjar ”pumpa” på bröstkorgen som blodflödet fortsätter. En hjärtstartare gör snabbt en kontroll och vidtar den åtgärd som krävs. Den kan till och med stoppa hjärtat och sätta igång det igen om det är i fel takt.

– Vitsen med SMS är att det räddar liv när ambulansen, brandbilen eller polisbilen är för långt borta.

Det är också viktigt att den som har en hjärtstartare anmäler det så den blir registrerad. I Lidköping finns cirka 130 hjärtstartare – men bara drygt 50 är registrerade. De som är registrerade får ett SMS en gång i halvåret med påminnelse om att kolla utrustningen.

– Det är synd för i Lidköping finns väldigt många som vet hur man ska hantera ett hjärtstopp, sa Åsa Högstedt som är projektledare vid Västra Götalandsregionen.

På en enkel fråga till fullmäktigeledamöterna räknades upp att det säkert finns flera tusen personer som vet hur man gör. Dessa vill man att de skall registrera sig på sin mobil. Det är sjukhuspersonal, det är poliser, officerare, lärare och många många andra bl a inom idrotten.

– Man kommer bara att få larm när man är närmast. Den som är drabbad kanske börjar undra vem som kommer helt utan förvarning och tar över räddningen. Många har också funderat hur många tjuvar som tar tillfället – men dom får ju vara lite speciella. För det kommer kanske ett larm om dagen någonstans i regionen, och tjuven måste vara på rätt plats. Dessutom vet tjuven att bland de första som kommer på ett larm med en hjärtstartare är poliser.