Gå direkt till Nyheten (Debatt: 25 november en tung dag)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 26 januari 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: 25 november en tung dag

Publicerad söndag, 22 november 2015, 11:08 av Insändare

debatt-insikon25 november är den internationella dagen mot kvinnovåld.
Detta vill tre kvinnliga riksdagsledamöter uppmärksamma och börjar med en debattartikel i Lidköpingsnytt.

Den 25 november uppmärksammas internationella dagen mot våld mot kvinnor. Att den här dagen fortfarande behövs är lika tungt varje år. Miljontals flickor och kvinnor världen över utsätts för misshandel, våldtäkter, stympning och mord. Den enda anledningen är just att de är flickor och kvinnor.

I Sverige idag lever tusentals kvinnor och barn med dagliga hot och misshandel. Även män drabbas, men våldet mot kvinnor är både grövre och oftare upprepat. Var fjärde kvinna kommer under sin livstid att utsättas för brott i en nära relation. Förra året anmäldes 17 000 fall av misshandel i nära relationer i Sverige. De allra flesta anmäls aldrig.

Kvinnojourerna måste säkras! Därför är det glädjande att regeringen och riksdagen nu avsätter mer pengar till landets kvinno- och tjejjourer för att skydda våldsutsatta kvinnors liv. Men det behövs långsiktig finansiering för att säkra jourernas verksamhet och självbestämmande och det kravet fortsätter vi driva.

Det sociala skyddsnätet måste stärkas! Riksdagen har nu tagit viktiga steg som att höja lägstanivån i föräldraförsäkringen, förstärka sjukförsäkringen och höja underhållsstödet. Dock måste starka sociala skyddsnät bli tydligare för den utsatta gruppen ensamstående mammor, som har stora behov av vård, stöd och skydd.

Kommunerna måste ta sitt ansvar! Årets Kvinnobarometer från Unizon rankar hur 200 av Sveriges kommuner arbetar mot mäns våld mot kvinnor. I Skaraborg är Falköping den kommun som rankas högst, som nr 8 i landet, men variationerna är stora. Skövde är nr 21 och Gullspång nr 34. Övriga kommuner klarar inte topp 100.

Många kommuner har aldrig analyserat förekomsten av våld mot kvinnor eller behoven i sin egen kommun. Över hälften av kommunerna avsätter inga öronmärkta pengar för detta. Det behövs tydligare krav på kommunerna att presentera en handlingsplan för att identifiera och förebygga våld samt säkra stöd och skydd. Goda exempel finns och de bör spridas!

Jämställdhet handlar om varje individs rätt till makten över sitt eget liv. Den makten och friheten behöver vi fortsätta kämpa för både på hemmaplan och internationellt.

Carina Ohlsson, Lidköping, förbundsordförande S-kvinnor
Monica Green, Skövde, ordförande för UN Women Sverige
Ida Ekeroth, Mariestad, ordförande S-kvinnor i Skaraborg
tillika riksdagsledamöter (S) Skaraborg