Gå direkt till Nyheten (Arkivens dag firades gränslöst)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 18 juni 2021

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Arkivens dag firades gränslöst

Publicerad tisdag, 17 november 2015, 17:12 av Redaktionen

I lördags arrangerades Arkiven dag, en årligt återkommande dag som anordnas av arkiv runt om i Sverige samt i övriga nordiska länder. På biblioteksscenen i Lidköping presenterade en rad olika föreningar och arkiv sig. Årets gemensamma tema för Arkivens dag var: Gränslöst.

Inga Johansson, Göteborgs Esperantoförening, berättade om språket Esperanto och dess historia som ett gränslöst hjälpspråk. Hon gav en historisk bakgrund till språkets framväxt, speglat i Europas stora konflikter under 1900-talet. I Skaraborgs Föreningsarkiv finns arkiv från flera Esperantoföreningar i Skaraborg och en utställning med material från dessa arkiv finns på Lidköpings Stadsbibliotek.

arkivdag2

Under dagen presenterade även en rad andra föreningar sin verksamhet. Det handlade bland annat om internationellt arbete i Lidköping, ekumenik/diakoni samt kampen mot slaveri och barnarbete. De gav alla uttryck för ett gränslöst engagemang som så många föreningar i Skaraborg har.

Under dagen fick besökarna även inblick i vad man kan hitta i arkiven. Dels i föreningsarkiven, men även i Vänermuseets arkiv och Lidköpings kommunarkiv. Lidköpingsbygdens Släktforskarföreningen berättade om nya gränslösa perspektiv på släktforskningen genom ny DNA-teknik. Dessutom kunde intresserade besökare ta del av hur man med hjälp av datorer och internet kan bli bättre i sin släktforskning.

arkivdag1

Arkivens dag i Lidköping var ett samarrangemang av Skaraborgs Föreningsarkiv, Lidköpings kommunarkiv, Lidköpingsbygdens Släktforskarförening och Lidköpings Stadsbibliotek. Medverkande var BLLF Sweden (Front mot slaveri), FN-föreningen i Lidköping, Göteborgs Esperantoförening, Lidköpingskretsen av Röda Korset och Vänermuseet.

– Elisabet Eriksson