Gå direkt till Nyheten (Provanställer spanska sjuksköterskor)

 
 1. Lidköpingsnytt.nu
 2. Måndag 06 april 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Provanställer spanska sjuksköterskor

Publicerad tisdag, 20 oktober 2015, 09:52 av - Inskickat material

Sex sjuksköterskor från Spanien provanställs vid Skaraborgs Sjukhus.

Behovet av att anställa fler sjuksköterskor för att hålla öppet så många vårdplatser som möjligt löper som en röd tråd mellan sjukhusen i landet. Skaraborgs Sjukhus försöker rekrytera personal på flera fronter. Nyligen skrevs överenskommelser om provanställning med sex sjuksköterskor från Spanien.

–Vi försöker verkligen ge vår personal en så god arbetsmiljö som möjligt och denna är ju då beroende av bra bemanning.  Därför har vi nu rekryterat välutbildad personal i Spanien, säger biträdande sjukhusdirektör Eva Sundström.

Fyra personer från Skaraborgs Sjukhus besökte Spaniens huvudstad Madrid under fyra dagar. Resan resulterade i sex överenskommelser om provanställning vid Skaraborgs Sjukhus. Tre män och tre kvinnor. Enligt planerna ska tre av dem arbeta på kirurgavdelningen, en på hematologen, en på lungmedicin samt en på neurorehabilitering.

Spanska-sjuksköterskor
Peder Yderhag, HR-chef, Lidia Aqurellera Maldonado, sjuksköterska vid Skaraborgs Sjukhus som var med i Madrid, Lars Rydberg, verksamhetschef och Eva Sundström, biträdande sjukhusdirektör vid Skaraborgs Sjukhus. Foto: Bild och Media

– I nuläget är det en överenskommelse om provanställning på tre månader. Sjuksköterskorna har redan påbörjat undervisning i svenska. Skaraborgs Sjukhus har enligt avtalet rätt att få kontinuerlig information om hur de tar till sig språkundervisningen. Båda parter har möjlighet att häva avtalet, om man känner att det saknas förutsättningar för att en flytt till Sverige ska fungera, berättar HR-chef Peder Yderhag.

Om alla är nöjda efter utvärderingen övergår provanställningen i en tillsvidareanställning.

–Vi känner oss tillfreds med resultatet av resan.  Om någon av sjuksköterskorna skulle välja att avsluta överenskommelsen, så är vi lovade ersättare. Kravet för oss är att de ska nå en viss nivå i svenska språket, säger verksamhetschef Lars Rydberg.

Enligt planeringen ska de sex sjuksköterskorna börja tjänstgöra vid Skaraborgs Sjukhus från och med maj månad 2016.

–Intresset för de här tjänsterna har varit mycket stort bland sjuksköterskor i Spanien. Det är glädjande att de vill flytta till Sverige och Skaraborg, säger Peder Yderhag.

Totalt har sex sjuksköterskor skrivit på en överenskommelse med Skaraborgs Sjukhus.
Varje rekrytering kostar 125 000 kronor.
Av de många ansökningar som kom in valdes 32 sjuksköterskor ut för intervjuer.
Rekryteringen har skett i samråd med rekryteringsföretaget Skandinavisk Vårdrekrytering AB.

2 kommentarer på “Provanställer spanska sjuksköterskor”

 1. Iréne Eskilsson skriver:

  Jag har inget emot spanska sjuksköterskor, men tänker att det ändå kostar massor innan de fungerar fullt ut i vården.och jag misstänker att de som får lära upp dem är de som redan har fullt upp. Om man betalade vettiga löner skulle nog våra utbildade sköterskor komma tillbaka o det skulle inte vara någon brist. Får de nya sköterskorna 25.000?
  De vill de ny utexaminerade sköterskorna ha, och det är de väl värda, både nya o gamla.

 2. Danne Dyckert & K H skriver:

  En spansk utbildning för en sjuksköterska skiljer sig inte mot en svensk.
  Om inte jag minns fel har de ett halvår längre grundutbildning i Spanien än i Sverige.

  Spanien har en av världens bästa sjukvård.
  Det som kan sätta käppar i hjulet för dem skulle väl kanske vara språket då.
  Har själv haft flera spanska läkare genom åren.
  jag har aldrig haft nåt att klaga på.
  Tycker det är kul att vi kan erbjuda dem jobb.
  Arbetslösheten i Spanien är som bekant omfattande.

Kommentarerna är stängda