Gå direkt till Nyheten (Sjukvården i Skaraborg gör satsning på läkarkompetens bland asylsökande)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 12 juli 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Sjukvården i Skaraborg gör satsning på läkarkompetens bland asylsökande

Publicerad onsdag, 30 september 2015, 08:58 av - Inskickat material

SamarbetelekarkompetensSkaraborgs Sjukhus – Lidköpings är ett av dessa – har tagit initiativ till ett samarbete med Migrationsverket och Arbetsförmedlingen. Tanken är att hitta en modell för att på ett snabbare sätt knyta till sig läkarkompetens bland asylsökande och människor som fått uppehållstillstånd.

Det är idag en krånglig och tidsödande väg för den som är utbildad i legitimationsyrken i tredjeland att få svensk legitimation. Skaraborgs Sjukhus har därför börjat ett samarbete med Arbetsförmedlingen och Migrationsverket. HR-chef Peder Yderhag hoppas på snabbare asylprocesser för de som jobbar i bristyrken.

– Det finns asylsökande människor som suttit över ett år utan att det hänt någonting. Det känns inte rätt. Framförallt inte när vi är i ett enormt behov av personal, säger Peder Yderhag.

Samarbetelekarkompetens
De har börjat samarbeta. Från vänster: Joakim Aldsten, Arbetsförmedlingen, Jan Thuresson, Arbetsförmedlingen, Inger Levin, Skaraborgs Sjukhus, Sandra Nihlmark, Skaraborgs Sjukhus, Cecilia Hägeby, Arbetsförmedlingen, Carola Widerfalk, Migrationsverket, Dan Andersson, Migrationsverket och Susanne Ringström, Skaraborgs Sjukhus.

Enligt statistik som Migrationsverket och Arbetsförmedlingen tagit fram för Skaraborgs sjukhus, finns över 50 utbildade läkare och tandläkare som antingen är asylsökande eller som nyligen fått uppehållstillstånd.

–Vi försöker hitta vägar där etableringen i arbetslivet kan gå fortare, säger Inger Levin, HR-strateg vid Skaraborgs Sjukhus.

Skaraborgs Sjukhus ser naturligtvis samarbetet som en möjlighet till kompetensförsörjning. Det kan också fungera som ett led i att också bli öppnare för att ta emot till exempel praktikanter, eftersom praktik i sjukhusverksamheten anses vara det bästa sättet att lära sig svenska.

¬–Vi börjar i liten skala snarast, då vi måste ha en dialog och förankring i verksamheten, säger Inger Levin.

Vid Migrationsverket är man också positiv till initiativet från Skaraborgs Sjukhus.

–Viljan att försöka förändra finns och det är positivt, men vi ska också komma ihåg att allt tar tid, men det är roligt att detta har kommit igång. Det är viktigt för asylsökande med exempelvis läkarlegitimation från sitt hemland att komma ut i sitt rätta sammanhang när de kommit till Sverige, säger Dan Andersson vid Migrationsverket.

– Foto: Bild och Media