Gå direkt till Nyheten (Det är skillnad på bostäder och bostäder – hyreshusmark dubbelt så dyr)

 
 1. Lidköpingsnytt.nu
 2. Måndag 17 juni 2019
 1. Dagens namn:
 2. Torborg och Torvald
 3. I morgon:
 4. Björn och Bjarne

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Det är skillnad på bostäder och bostäder – hyreshusmark dubbelt så dyr

Publicerad onsdag, 23 september 2015, 16:40 av Björn Smitterberg

lidaakerhusaFör 666 kronor per kvadratmeter får AB Bostäder köpa mark på Lidåkern för att bygga tre hus som kan bli åtta våningar höga. För 370 kronor per kvadratmeter kan en villatomt köpas på Sjölunda äng.
Säljare är Lidköpings kommun.

Kommunstyrelsens arbetsutskott godkände i dag försäljningen av 12.400 kvadratmeter mark för hyreshusändamål på Lidåkern till AB Bostäder. 8,225 miljoner kronor är priset.

Varför är det sådan skillnad på mark till bostäder?
– Jag vet inte, säger Kjell Hedvall och ser lite frågande ut när han får frågan. Ingen har talat om för mig att det är olika priser.

Britt Andersson sköter fastighetsförsäljningar åt  Lidköpings kommun.

– Det går inte att jämföra värdena på villatomter med mark för flerbostadshus. Det är helt skilda marknader. Hade det varit mark för industriändamål hade marken varit billigare. Värdet ställs i förhållande till byggrätten som följer.

Marken har sålts tidigare – till Bovieran – för cirka 5 miljoner kronor. De pengarna innebar bl a att Lidköpings kommun fick satsa pengar på nya fotbollsplaner. Men intresset för Bovieran var lågt, och det blev inget bygge. I stället kom AB Bostäder in men får alltså betala tre miljoner mer än Bovieran.

– Marknadsvärdet sätts med hänsyn till andra liknande områden för samma användning, säger Britt Andersson. Vi har jämfört med andra områden i Skaraborg. Det är fel att jämföra priser på villatomter med den här marken. Om projektet på Lidåkersplan, kvarteret heter nu Sädesärlan, kan sägas att det inte blir någon förskola i hyreshusen. Den skall i stället byggas på skolområdet intill – när en ny detaljplan är gjord.

En kommentar på “Det är skillnad på bostäder och bostäder – hyreshusmark dubbelt så dyr”

 1. Redaktören skriver:

  Inlagt på begäran:
  Dålig stil av politikerna i Lidköping. En handen kräver att man skapar billiga bostäder – andra handen mjölkar hyregästerna.
  Leif W

Kommentarerna är stängda