Gå direkt till Nyheten (En idé tar form, en utställning av konsthantverkare och designers från HDK Steneby)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 30 september 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

En idé tar form, en utställning av konsthantverkare och designers från HDK Steneby

Publicerad Monday, 14 September 2015, 08:03 av - Inskickat material

hdkeleverLidköping kommuns första utställning för hösten är ”En idé tar form”. Utställningen visar nyutexaminerade konsthantverkare och designers från HDK Steneby som arbetar med textil, metall eller trä. I utställningen får vi en inblick i vart konsthantverket som konstform befinner sig idag.

Hantverk har alltid tagit intryck av sin samtid. Genom att behärska ett material och besitta en yrkesskicklighet, förhåller man sig till konsthantverkstraditionen och samtiden, på en och samma gång.

-Det som avses när man pratar om konsthantverk av idag, är att det är område inom vilket man likväl som inom de fria konsterna, utforskar och uttrycker sig fritt, säger Isabel Eriksson, konstintendent på Lidköpings kommun.

– Jag skapar rum och volymer i metall och naturmaterial, som jag samlar i landskapet. Det kan vara vass, löv eller mossar. Jag ser mig själv som en som tänker med händerna och utforskar vad det innebär att vara en kropp i en värld av tankar, säger Lina Söderberg, elev på HDK Steneby.

Samtliga deltagare i samlingsutställningen En idé tar form, har tagit eller tar en masterexamen på HDK Steneby i Dalsland. Skolan är en av få i Sverige där man idag kan ta en masterexamen i konsthantverk/design.

– För mig är konsthantverk unika objekt gjorda för hand, av och med traditionella material och tekniker. Det är handens skicklighet, kunskap och övandet som är så tillfredsställande, hävdar Juan Cappa, elev på HDK Steneby.

Lidköpings konsthall vill visa konst som är gränsöverskridande och utforskande. Gränsen mellan konst och konsthantverk ibland kan vara svårt att definiera. I utställningen ges de medverkande utrymme till att i ord uttrycka hur de förhåller sig till design, konsthantverk och konst. Besökaren får då en fördjupad och högaktuell inblick i vart konsthantverket befinner sig idag.

Samtidigt visas ett designprojekt med Rudenschöldsskolans årkurs åtta, som är finansierat av Statens Kulturråds satsning Skapande skola. Projektet visas på Vänermuseet och i entrén till Lidköpings konsthall. Designprojektet har pågått i tre år med bildlärare Håkan Gustavsson och tidigare produktutvecklingschefen för Rörstrand och länskonstmuseichefen Lena Holmstrand-Krueger. Från projektet kommer Kinnarps i Falköping att välja ut sex stolar som kommer att tillverkas i verklig skala.

Medverkande konstnärer från HDK Steneby

Berith Stennabb, Lina Söderberg, Linda Loland, Björn Ekblom, Luka Jelusic, Steven Polak, Jessica Fleetwood, Ying-yi Wei, Jokum Lind Jensen, Juan Cappa, Katarina Müller, Amanuelabiy Abraham, Ida Nilsson, Josha Woudstra, Hannes Nilsson.

Utställningen pågår 19 september till 25 oktober.

Lördag 19 september kl 11:00-14:00 – Invigning med konstintendent Isabel Eriksson, konstpedagog Elisabet Östh och en handfull av konstnärerna.
Varje onsdag – Lunchvisning kl 12:30 (ca 10-15 min).
Varje söndag – Lekfull visning för barn från 6 år kl 13:00.
3 och 24 oktober – Visning (ca 40 min) kl 13:00.