Gå direkt till Nyheten (Nytt kriscenter för krigsskadade)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 02 juli 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Nytt kriscenter för krigsskadade

Publicerad onsdag, 02 september 2015, 07:47 av - Inskickat material

Västra Götalandsregionen  satsar fem miljoner kronor årligen på Svenska Röda Korsets behandlingscentrum för krigs- och tortyrskadade. Svenska Röda Korset satsar nära 2,5 miljon och öppnar centret i Gamlestaden i Göteborg den 4 september.

Hälso- och sjukvårdsnämnden har skrivit ett partnerskap med Svenska Röda Korset gällande driften av behandlingscentret. Samverkansformen kallas IOP, Idéburet offentligt partnerskap. Det är en del av den sociala ekonomin och omfattar verksamheter som har allmännytta eller medlemsnytta som syfte och målsättning. Verksamheter av detta slag har inte vinstintresse som främsta drivkraft.

Avtalet gäller i tre år,  med möjlighet till två års förlängning om båda parter är överens om detta. Avtalet innebär en samfinansiering av verksamheten där Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd står för fem miljoner kronor per år och Svenska Röda Korset för 2,46 miljoner kronor.

Behandlingscentrets målgrupp är personer som drabbats av posttraumatiskt stressyndrom eller annan svår psykisk ohälsa till följd av krig, tortyr eller systematisk förföljelse. Verksamheten ska omfatta cirka 200 patienter i behandling per år.