Gå direkt till Nyheten (Kol och tjära i Britteslund)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 29 March 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Kol och tjära i Britteslund

Publicerad Tuesday, 11 August 2015, 11:33 av Redaktionen

sjoskogen-tjera_150811I måndagskväll bjöd livaktiga och uppemot 300 medlemmar starka Sunnersbergs Hembygdsförening in till en kväll på Britteslund, Sjöskogen, på Kålland.ikon-bildreportage

Förutom besök med guidning vid en gammal torpplats visade Stig Larsson, Britteslund, hur man gjorde träkol och tjära på gammalt sätt. Den tekniska lösningen är inspirerad av den som man kostruerat i Gammelväla i Värmland.

sjoskogen-tjera_150811
2013 byggde Stig Larsson en egen version, se bilden, och det var femte gången som han körde ett ”kok”.
Träkolen blir kvar i grytan  kring vilken veden brinner och tjäran kommer ur röret ned i kastrullen (nederst mitt i bild).

I ingridienserna för ett lyckat kok ingår; uppåtnedvänd gryta med kådrika lagoma vedpinnar av fur, tätande blålera och staplad grov ved runtom, av detta blir alltså träkol och tjära.

Rekordet vad gäller tjära i ett enda kok är nio liter (!) omtalade Stig Larsson för de många som ville veta hur ”det hela” fungerade. De uppemot 40-talet deltagarna avslutade kvällen med medhavd fika och samkväm.

sjoskogen-tjera-b
Sunnersbergs Hembygdsförenings ordförande och vice ordförande, Lilly Johansson respektive Raymond Andersson, kunde glädjas åt ännu ett välbesökt arrangemang.

Bilderna är klickbara till större format. ©Lidköpingsnytt