Askan från Värmeverket – ingen miljöskandal
Publicerad tisdag, 11 augusti 2015, 18:59 av Björn SmitterbergI kväll fick kommunfullmäktiges ledamöter information om hanteringen av aska från Värmeverket. Den metod som använts i flera år får användas till 1 december, och nu har man kommit på hur askan ska hanteras därefter – och det har godkänts av länsstyrelsen och miljödomen uppfylls. Peter Johansson berättade om tidigare och nya processer.
Peter Johansson – Värmeverkets chef – sa – det är ingen miljöskandal.
Det som skett vid Värmeverket är att man kunnat ändra processerna med askan så det farliga avfallet minskar betydligt. En hel del av askan är nämligen inte miljöfarlig.
Jan Westin, renhållningschefen, berättade också att tippen är godkänd för att hantera den här askan. Vattnet kan inte komma från området där askan finns utan att det går genom reningsverk.
De mätningar som gjorts inom området visade i ett SVT-program mycket höga värden av bly. Men de är alltså inte någon risk, enligt Peter Johansson och Jan Westin. Provtagningen är mycket omfattande.
Peter Johansson berättade också att kraven på bränslet från utlandet är stora – de måste garantera vad de levererar och det sker även provtagning i Lidköping med hjälp av bl a Eurofins laboratorium. Bränslet kommer från Lidköping, kommunens omgivning samt Norge och Storbritannien.
Problemet uppstod genom att förbränningen i Lidköping ökade över gränsen 100.000 ton – till 130.000 ton. Då blev det automatiskt så att visst avfall blev farligt avfall. Nu skall de här asksorterna separeras på ett nytt sätt och det talas nu om att skapa ett system för att återvinna bly och andra metaller.
Ett viktigt arbete som nu skärps är att se till att systemet fungerar som avsett. En fråga som skall klarläggas är om reningsverket klarar att ta ut tungmetaller ur lakvattnet som tas om hand på deponin. Tills vidare kan den ”sämsta” askan köras till godkänd deponi till i Oslofjorden.
Hur kan man påstå att något inte kan ske, en liten olycka eller mänskligt misstag och vattnet finner sin egen väg, senast nu var väl Gold King Mine i Colorado, floden som bytte färg. Dom bortförklaringarna om något sådant skulle hända hoppas jag för guds skull att jag slipper höra i framtiden
Av någon anledning kom jag att tänka på monologen med Tage Danielsson om ”Harrisburg”, sannolikhetskalkylen, kan inte riktigt precisera varför.
”Sannolikt va, det betyder väl nåt som är likt sanning. Men
riktigt lika sant som sanning är det inte om det är sannolikt.”
Det är ingen ko på isen, men för att vara säkra så kör vi bort en del aska, då är det sannolikt att den inte finns på tippen i kommunen. Det har man ju en annan myndighets ord på också.