Gå direkt till Nyheten (Svensk mat – det är Koolt
Lidköpingsbönder kräver snabba åtgärder)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 01 december 2022

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Svensk mat – det är Koolt
Lidköpingsbönder kräver snabba åtgärder

Publicerad fredag, 07 augusti 2015, 13:29 av Björn Smitterberg

carinaohlssonkalv2– Nu måste vi få åtgärder snabbt, annars finns det ingen svensk livsmedelsproduktion kvar.
LRF var tydliga på fredagsförmiddagen när man till en gård vid Spiken bjöd in riksdagsledamoten Carina Ohlsson, (S).
Det var en stark grupp bönder som tog emot, för starka måste dom vara för att stå emot. Mjölkbönderna försvinner snabbt nu. Landskapet växer igen – ett helt livsmedelsystem är enligt LRF i fara.
ikon-bildreportage

Det var Roland Palmstedt som tog emot på gården Torp vid Spiken. Här har investerats många miljoner kronor i mjölkproduktion. Korna levererar 900 ton mjölk årligen till Arla. Men på ett år har årsinkomsten sjunkit med 900.000 kronor. Han har 90 kossor.

rolandpamstedt_150807

– Jag skäms att säga det, men om inte mina döttrar jobbade här och min fru hade arbete vid sidan om hade jag inte klarat mig, jag har inte fått lön på länge, sa Roland Palmstedt.

Det är Lidköpings kommungrupp av LRF som bjudit in – här finns bönder, här finns LRF:s ordförande i Skaraborg, Sofia Carlsson, här finns Carl-Fredrik Svederberg, bonde på Läckö Kungsgård och ordförande för Lidköpingsbönderna. Han var minsann inte mild i tongångarna.

– Lantbruket är ett system – det handlar inte om enskilda gårdar. Mjölkproduktionen är navet, allt roterar runt navet i vida cirklar. Varje mjölkbonde genererar kanske tio andra jobb. Det handlar om produktion av livsmedel på alla möjliga sätt, redan börjar vi få brist på svenskt kött för det finns allt färre kor.

svederbergslök

Bilden som förklarar samband kallas ”löken”.

svederberg_150807

Carl-Fredrik Svederberg drar allt vidare cirklar för att förklara och i slutänden handlar det om alla de företag som bönderna anlitar – inte minst veterinärer. Reglerna är stenhårda för bönder.

Hos Roland Palmstedt mår kossorna bra, riktigt bra. De är nyfikna och friska – de går ut och in.

– Nu är det solsken, då föredrar många att vara inomhus.

carinaohlsson_kalvar_150807

Här springer det kalvar nästan helt fritt i stallet – en kalv föddes fyraveckor för tidigt men har fått ömsint vård av Roland Palmstedts döttrar. Den är i dag lika gammal som en två dagars kalv som den springer och kesar med. Ett problem för bönderna är faktiskt fästingar. Korna blir sjuka av fästingar och måste behandlas. Ödets ironi är dock att en kalv som behöver veterinärvård kostar mycket. Kalvens värde beräknas vara tusen kronor. Men det kostar 1.500 kronor i startavgift när veterinären kommer och hjälper kalven överleva.

Döttrarna vill bli sjätte generationen på gården. Men det ser onekligen osäkert ut.

sommridyllkalv

Det är en mycket öppen verksamhet på gården. Hit kommer turister och andra som vill se hur svensk mjölk blir till. Roland Palmstedt förklarar gärna. På andra sidan fälten skymtar en stuga. I den bor en norsk bonde, som tar semester varje år och har sex anställda på en ungefär lika stor gård som Roland Palmstedt har.

– Han kommer i egen båt hit för att semestra, sa någon i gruppen.

De svenska bönderna strävar inte efter att bli miljonärer. Men dom vill ha betalt för att kunna fortsätta, de vill utveckla verksamheten och få lön för mödan.

bekymradelantbrukare

Det är en serie beslut som bönderna vill ha ändrade – en del detaljer är svåra att förstå för allmänheten, alltså att rent tekniskt sätta in i sitt sammanhang. Men en sak berättades som exempel:

– Sverige är med i EU, och det är dags att vi bönder också blir medlemmar. Nu har vi så många undantag att vi inte kan konkurrera, sa Carl-Fredrik Svederberg.

I Sverige finns en lag på att djuren skall få gå ute och beta en viss del av året. På gården vid Roland Palmstedt är det inga problem – dörrarna är öppna nästan jämt. Djuren kommer och går. Utanför kostallet finns mulens marker. Dottern Emily Palmstedt studerar till läkare – men sommartid är hennes plats hemma på gården och tar hand om djur. Hon vill gärna fortsätta med djuren.

– I Danmark finns ingen lag. Djuren kan stå inne jämt – och så vill vi inte ha det. Men vi vill ändå ha det danska systemet för där får man mer betalt om man har djuren ute som vi har här.

Ett annat önskemål: Se till att Jordbruksverket betalar ut de stöd som finns i rättan tid.

lisacarlsson-lrf-150807

– Vi måste skaffa dataprogram för att kunna göra ansökan om miljöstödet, det måste vara inne på exakt rätt dag annars blir det inga pengar. Men Jordbruksverket kan hålla på och skjuta upp utbetalningarna utan att någon kan protestera, sa Sofia Carlsson.

Dieselskatten kostar. Roland Palmstedt gör av med 20 kubikmeter om året. Inte minst till spannmålsodlingen, 150 hektar.

– Det är många regler som behöver ses över, sa Sofia Carlsson och riktade sig till Carina Ohlsson: Se till att finansministern får veta hur illa ställt det är. Men skynda på.

– Hjälp oss att få svenskarna köpa svenska livsmedel, sa Carl-Fredrik Svederberg. Folk måste inse att det är coolt att köpa svenskt.

En bonde gjorde en annan jämförelse:

– Vi satsar miljarder på försvaret – men bryr oss inte om huruvida svenska bönderna som ger svensk mat, öppna landskap och friska djur överlever.

svederberg

Carina Ohlsson sa efteråt att hon väl känner igen argumenten och det diskuteras en hel del av det här i riksdagsgruppen.

– Det är skarpa och tydliga krav, och det är uppenbarligen brådskande, sa Carina Ohlsson.

Bilderna är klickbara till större format©Lidköpingsnytt – www.lidkopingsnytt.nu

 

29 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
OveNordstrom
Gäst
OveNordstrom
7 augusti, 2015 01:07

Oj mycket att diskutera. Kör alla lantbrukare svenska bilar, köper enbart svensktillverkade maskiner och verktyg etc?
Varför ville man promt in i EU när man redan på förhand varnades för den ut(av)veckling vi nu ser? Som man bäddar får man ligga???????
Varför skriker man efter stöd och bidrag när man i alla andra sammanhang säger sig vara emot just detta?
Vad gjorde Centern och Moderaterna för lantbruket under sina 8 år vid makten? Antalet mjölkbönder nästan halverades och med detta otroligt många fler arbetstillfällen även i angränsande näringar.
Varför agerar inte LRF mot de sanktioner EU på inrådan av USA lagt mot Ryssland och som fått Ryssland att i sin tur bojkotta våra mejeriprodukter? USA själva gör miljardaffärer med Ryssland utan att blinka. Raketmotorer, olje och gasutvinning bl.a.
Se till att våra mesiga EU parlanentariker jobbar för EU istället för att krypa för USA!
Nästa dödsstöt lär bli TTIP, och här lär väl C återigen röst för liksom S och övriga Alliansen!

Redaktören
Gäst
Redaktören
7 augusti, 2015 04:19

Lite naivt Ove. Inte skulle det säljas mång Volvobilar om det fanns en särskild pålaga på dom i Sverige? Bilhandeln i Sverige är främst en finansieringsfråga. Villaägarna höjer ofta sina lån för att köpa dyra bilar.
Om du läser artikeln: Bönderna vill ha EU-reglerna, inte de svenska reglerna. De svenska reglerna hänger ännu kvar. I stället för att – som i andra länder – stötta bönderna som släpper ut djuren skapades en lag som är alltmer omdiskuterad.
För övrigt – de svenska maskiner som finns för jordbruket säljer ganska bra. Eller hur? Jag skall inte debattera med dig egentligen, men du lägger själv in saker som inte finns underlag för i artikeln.

OveNordstrom
Gäst
OveNordstrom
7 augusti, 2015 05:16
Svarar  Redaktören

Klart jag drar det till sin spets men jag tvivlar på att svenska lantbrukare röstade för EU för få att försämra det svenska djurskyddet.
Beträffande Volvo så är det ju omvänd ordning som råder. De betalar ju ingen skatt, det får småföretagare däremot göra. EU är som det är konstruerat en omöjlig konstruktion och det visar ju sig gång efter annan också.
Försöker själv köpa svenskt så långt det går utan att påstå att det sker 100%igt för den sakens skull, men hämtmat och på restaurang är det ju svårt att kontrollera bl.a. Finns väl inget bättre än en levande landsbygd och lantbrukaryrket. Finns väl få yrken som på det sättet visar vad livet egentligen går ut på?

medlemskort
Gäst
medlemskort
7 augusti, 2015 08:52
Svarar  Redaktören

I grund och botten är väl tanken på EU hyfsat bra egentligen, men hur skall vi få en gemenskap egentligen, meningen med en ekonomisk gemenskap borde väl vara lika villkor för alla, typ samma löner, samma kostnader osv oavsett var någonstans vi bor. Som det är nu har vi hög och låg löneländer, rätt märkligt om man vill ha en gemenskap. M.a.o. köper jag en ny Volvo sugga för 400.000 pix skall den kosta 400.000 pix i alla provinser innanför den så kallade EU gemenskapen, (socialism kommer väl något nöt till kommentator att kalla detta). Skulle nu någon vilja sälja suggan lite billigare får väl den göra det, men vinstförlusten får den ta i sin egen ficka.
På det viset skulle ju mjölkbonden få samma resultat för varje såld liter oavsett var någonstans han bor i EU utan att behöva skrika ihjäl sig efter bidrag och dylikt.
Varför annars ha en gemensam valuta när villkoren är allt annat än gemensamma.
Men sådan perfektionism är väl dold i giriga ledares plånböcker inom EU

Redaktören
Gäst
Redaktören
8 augusti, 2015 07:55
Svarar  medlemskort

Du fattar problemet – me3n från fel håll. Bonden får samma ersättning – men kostnaderna drabbar olika. En liten synpunkt från min sida är varför det skall gå jordbruksstöd i så stor omfattning till vinproducenterna. Det är inte EU som är böndernas marknad – det är Arla som är på marknaden. Bönderna i Sverige följer regler som är lag, medan andra bönder som lever upp till reglerna får betalt för det.

OveNordstrom
Gäst
OveNordstrom
8 augusti, 2015 09:12
Svarar  Redaktören

Ska vi införa ett sånt system för alla? Följ lagar och regler så får du bonus, annars får du nöja dig med din vanliga lön.

Redaktören
Gäst
Redaktören
8 augusti, 2015 09:27

Det är väl alternativet EU (alltså stöd) har valt och som sidoställer andra. Norge har ännu starkare bidrag/kostnadssänkningar. Svenska gruvnäringen är undantagen från stora delar av dieselskatten av konkurrensskäl – men inte bönderna. Men jag tycker ändå att moroten är bättre än piskan.

Mats_Sandgren
Gäst
Mats_Sandgren
8 augusti, 2015 12:18
Svarar  Redaktören

Nu blev det lite väl mycket focus på EU. S och VP har i decennier argumenterat för att svenska bönder ska rationalisera och inte be om stöd av regeringen. Rationalisering är att lägga ner de svåraste enheterna att bruka först ( skogslänen och norrland = ytterligare nedlagd glesbygd ). För varje företagare gäller det att minska på personalstyrkan ( ännu färre jobb på landsbygden ). Samtidigt får man se över maskiner, foder och gödningsmedel. ( och med detta förlorar också många LO medlemmar jobbet ). Är det så vi vill ha det? Om inte så är det NUVARANDE regering och riksdag som ska åtgärda detta. Oavsett vad som tidigare skett. F.ö. så finns det ingen bostadsbrist i Sverige, det fattas bara bostäder där jobben är i städerna. Landsbygden är full av tomma hus…

medlemskort
Gäst
medlemskort
8 augusti, 2015 02:53

Stäng gränserna för all import av sådant vi själva kan producera. Det om något lär väl få EU att hoppa högt och kanske begripa att något är fel (trots att dom är intelligensbefriade politiker) Det svenska styret finns det nog inte mycket hopp till i denna fråga eftersom vi skall väl bara tänka på hur alla andra har det och skita i oss själva i vanlig ordning

Mats_Sandgren
Gäst
Mats_Sandgren
8 augusti, 2015 05:01
Svarar  medlemskort

Jättebra idé, stäng gränserna nu när vi är nere på 50% självförsörjningsgrad av mat. Lantbrukarna skulle säkert få ett rejält lönelyft, men som vanligt så skulle största förtjänsten hamna i Axfoods, Icas och Coops kassakistor.

OveNordstrom
Gäst
OveNordstrom
8 augusti, 2015 07:01

Där är du absolut något på spåret Mats!

Mats_Sandgren
Gäst
Mats_Sandgren
9 augusti, 2015 07:11

Det är att spåra ur tycker jag. Att vi målar in oss med röd färg, i vårt hörn av världen, genom att stänga gränser och avsluta gemenskapen med övriga Europa, och Tysklan som numera har gått om Norge som vår största handelspartner. Men den Svenska viljan är svag, och Svensken ser bara kortsiktigt på det komplexa problemet med att ingå i en Europeisk gemenskap. Med dåliga förhandlare politiskt och inom fackförenings rörelsen så har arbetsmarknaden problem bl.a. med konkurrens från lågavlönad arbetskraft, som felaktigt skylls på EU.
Lantbruket har gjort stora misstag tycker jag, genom att låta makten över de Ekonomiska föreningarna gå dem ur händerna. Men i det stora glesbefolkade landet Sverige med alla höga kostnader, är det svårt att få lönsamhet på små enheter. Vi ser ju att de få små mejerierna ger bäst avkastning till bonden, och att stora internationella Arla har blivit en flopp. Men när inte viljan hos de egna konsumenterna har funnits att gynna Svenskt, så har nu Svenskarna de problem de förtjänar, vilket regering och riksdag nu måste ta itu med.

OveNordstrom
Gäst
OveNordstrom
10 augusti, 2015 07:03

Ja jag ställde frågan tidigare, vad gjorde C o M under åtta år för lantbruket? Man får vad man röstar fram!

Redaktören
Gäst
Redaktören
11 augusti, 2015 08:26

De senaste 25 åren har det varit så att det gjorts för lite. Jag vet inte varför, men det är inte mycket mening med att älta gammalt – bättre att vara konstruktiv inför framtiden och försöka se vägen bortom backspegeln

OveNordstrom
Gäst
OveNordstrom
11 augusti, 2015 02:18
Svarar  Redaktören

Inget fel i att försöka lära av gamla misstag. Varför göra om dem om och om igen?
Problemet idag är väl att man inte återställer de felaktigheter man tidigare genomfört och inte tycks ha någon vilja att göra det framledes heller.

UndrandeInflyttad
Gäst
UndrandeInflyttad
11 augusti, 2015 09:46

Det är märkligt, alla felaktigheter och problem som uppstått i o med att Alliansen styrde Sverige i den mest omfattande kris som omvärlden haft. Och hör och häpna så har Sverige med den dåvarande Alliansregeringen klarat sig bästa av alla länder, konstigt?
När man då hör om jordbruket, vilket jag som barn upplevde som att de små jordbruken de var inte lönande de skulle bort, storjordbruk skulle det vara det var tonen från Sossarna som då styrde. Kom med något vettigt Ove i stället för att skylla allt på tidigare regering, det börjar bli väl urvattnade dina argument. Sedan hörde jag att Sveriges konjunktur stigit med den borgerliga budgeten, hur fasen kan det hända Ove, det måste väl vara fel?

OveNordstrom
Gäst
OveNordstrom
8 augusti, 2015 04:02
Svarar  Redaktören

Men då är det ju enkelt. Ge detta stöd till alla svenska lantbrukare som håller djur eftersom vi bevisligen har detta som lagstiftning.

Redaktören
Gäst
Redaktören
8 augusti, 2015 06:22

Det är ett exempel på hur det slår fel med EU-reglerna. Det hade du förstått om du läst vad jag skrev. Men du har helt rätt i att flera andra branscher också drabbas. Åkeriägarnas problem blir väldigt uppmärksammade och reglerna ändras till deras förmån. De får ju konkurrera med lågprisåkare som kör mat till Sverige. Självklart kan vi låta Sverige växa igen. Vill du ha gran eller tall i stället för hagmarker? Håll dig till ämnet i stället för att ständigt tjata om utförsäkrade. Det har inte med denna debatt att göra, inte ens genom skruvade påståenden. Ingen vill ta bort det utländska köttet. men vi vill kunna välja det svenska.

OveNordstrom
Gäst
OveNordstrom
8 augusti, 2015 07:00
Svarar  Redaktören

Ja men det kräver kanske en rimlig inkomst att välja svenskt också.
Men jag tycker handlarna skall granskas. Vad jag förstått skiljer det inte mer än någon 10:a på kilopriset in men sedan kan prisskillnaden vara dubbla kilopriset ut till kund.
Då hjälper ju inte mer statliga subventioner till lantbruket.

OveNordstrom
Gäst
OveNordstrom
8 augusti, 2015 09:43
Svarar  Redaktören

”Bonden får samma ersättning – men kostnaderna drabbar olika.”
Detta var väl LRF väl medvetna om när vi ”skrämdes” in i unionen?
Konstruktionen behöver reformeras i grunden.

Redaktören
Gäst
Redaktören
8 augusti, 2015 10:09

Du har rätt, konstruktionen behöver ses över. Men vi är för svaga i Sverige gentemot vinodlarna och småbönderna i sydligare delar av EU. Men jag tycker inte du skall ta till argument som var aktuella för 25 år sedan – dom funkar inte i dag. Jag brukar påstå att det är fel att kalla Vänsterpartiet kommunistiskt – det är historia. Men du använder gamla besked – som inte handlade om de särregler som då var okända.
I dag vet vi att jordbruket stannar om djur- och mjölkproduktionen upphör. De djuren äter mesta spannmålen. Vi måste se till att vi har kvar god djurhälosvård och omtanke, men måste också ha omtanke om näringen. Vi behöver bara åka upp på Kinnekulles ”utsiktsplatser” för att se hur snabbt de växer/planteras igen.

OveNordstrom
Gäst
OveNordstrom
8 augusti, 2015 04:12
Svarar  Redaktören

Ser man till de argument nej sidan hade så har de ju infriats ett efter ett undan för undan. Det är inte bara jordbruksnäringen som drabbas det gör även åkeribranchen men framförallt löntagarna på många andra områden som är utsatta för lönedumpning genom utländska bemanningsföretag. För att inte tala om alla som utförsäkrats under alliansens ledning. Då kanske det inte är så enkelt att välja svenskt kött?

OveNordstrom
Gäst
OveNordstrom
9 augusti, 2015 10:01
Svarar  Redaktören

Bonden får dock sin ersättning från sitt eget företag Arla som väljer att betala utifrån världsmarknadspris, oavsett regionala produktionskostnader. I Finland betalar man (Arla) dock en krona mer per kilo sägs det.

Svenne02
Gäst
Svenne02
8 augusti, 2015 07:58
Svarar  Redaktören

Bra skrivet av redaktören för vissa borde ha en knäpp på näsan ibland!

Redaktören
Gäst
Redaktören
8 augusti, 2015 09:25
Svarar  Svenne02

Knäpper ingen på näsan – vi har en bra diskussion.

RO
Gäst
RO
8 augusti, 2015 10:23
Svarar  Redaktören

När bönderna köper Volvo ska jag köpa mera svenskt kött.När det gäller mjölk så har väl svenskarna monopol på den varan.Övriiga mjölkprodukter finns det något mer att välja mellan.

Redaktören
Gäst
Redaktören
9 augusti, 2015 08:09
Svarar  RO

Du ar nog missförstått debatten. För vilka pengar ska mjölkbönderna köpa Volvo? Dom kan ju ta ut en mycket liten lön eller ingen alls. Det importeras konsumtionsmjölk. Mjölken är en grundbult för landsbygden.

Svenne02
Gäst
Svenne02
7 augusti, 2015 09:22

Inressant läsning och jag vet hur bönderna har det. Men blir lite trött på hur media beskriver det för då är det mest hattan dit och dit och ingen vet något,

Torwald Åberg
Gäst
Torwald Åberg
27 augusti, 2015 08:58

Alla argument för bättre mat är redan förbrukade, bra kvalitet, god och hemmalagad osv. Det hjälper inte att ständigt upprepa samma visa. Kraven på mera kravmat löser inte heller problemet. Ökade kostnader gör att kommunerna måste köpa mat odlad i länder som vi inte kan kontrollera. Svenskt jordbruk hör till det bästa i världen och vi har den här i Skaraborg!! Varför då köpa kycklingar från Thailand? Nu måste vi ta vara på den medicinska forskningen kring maten och då kan vi bland annat få en ny prisjämförelse. Där får lättmjölk 286 poäng och falukorv 63. Alltså lättmjölk skulle kunna kosta 44 kr för litern om vi gick efter det medicinska värdet. Ett paradigmskifte som nu är möjligt och som skulle kunna skilja hälsoriktig mat från skräpmat som bara tillfredsställer för stunden men som gör oss sjuka i förtid. Frågan är bara om Sverige är intellektuellt moget för en sådan förändring?