Gå direkt till Nyheten (Götheborgs salut för Lidköping
Tiotusentals på kajerna när ostindiefararen kom)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 12 april 2021

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Götheborgs salut för Lidköping
Tiotusentals på kajerna när ostindiefararen kom

Publicerad lördag, 11 juli 2015, 21:10 av Björn Smitterberg

gbg6-publik Det blev en enorm publiktillströmning i hamnen i Lidköping när ostindiefararen ”Götheborg” närmade sig Lidköping och lade till i Östra hamnen. Det var fest och spänning i luften – förutom alla flygande vidunder som skulle fotografera. Hur stor publiken var i dag -r inte känt, redaktören blev tillfrågad av Anna Ohlin-Ek som är en av organisatörerna – hon kunde inte överblicka heller.
Artikeln har uppdaterats efter hand.
Alla bilder är klickbara till stor storlek.©Lidköpingsnytt – www.lidköpingsnytt.se 

gbg8-salut
Saluten.

gbg-9

gbg7-perten
Sjömän med anknytning till Lidköping fick manna rår och vinka från perter (alltså tamparna man står på – numer med säkerhetssele. Förr myntade sjömänuttrycket att man hade en hand för livet, och en för skeppet).

gbg1
Tusentals och åter tusentals följde ankomsten.

gbg-b2ttrain
Tusentals människor använde sig av Järnvägsbron såm åskådarplats – och lite oroligt blev det när tåget kom. Men bron höll självklart.

håkanfredholm-mina
Håkan Fredholm, skeppare på ”Mina”, tog chansen att smyga in före ”Götheborg” och gjorde en elegant tilläggning. ”Mina” var ett av många fartyg och massor av båtar som mötte ”Götheborg” redan vid Läckö.

toregbg1

toregbg2-salut

toregbg3vy
Tore Sahlströmsbilder av angöring, salut och översiktsbilden med den mäktiga publiktillströmningen – större än Hjulafton?

gbg4-kapten
Kapten går i land och hälsas av Carina Ohlsson, kommunfullmäktiges ordförande. Kaptenen heter Carsten Hedlund – och är välkänd i segelfartygskretsar.

gbg5-styrman
I dag var det dock skeppets förste styrman, August Jansson, som tog skeppet in i Lidköpings hamn.

gbg2
Lejonet som grinar argsint i fören på ostindiefararen – inspirerad av staden Göteborgs stadsvapen. Eller är det tvärtom?

gbg3-sjomen

gbg-b1
Dragkamp – det skulle vara mellan ett lag med sjömän och ett lag med lantmän. Ytterligare ett lag dök upp – och sedan ned.
Vilket lag som egentligen vann är oklart. Sjömännen förlorade sin rond beroende på att de var för vältränade och därför för lätta. Lantmännen som tog sjömännens plats efteråt ansåg sig ha haft nedförsbacke.

dragkamp

gbg-bayard-2
Bernt Bayard var till sjöss och mötte ostindiefararen på Värmlandssjön och har skickat ett par bilder till Lidköpingsnytt.
gbg-bayard-1

sjömansverktyg
Sjömannens verktyg.

En kommentar på “Götheborgs salut för Lidköping
Tiotusentals på kajerna när ostindiefararen kom”

  1. Leif Johansson skriver:

    Det var ett mäktigt skådespel och denna dag kunde man tala om ett levande centrum. Försökte få mig en kall öl denna ljumma kväll på någon av centrums uteserveringar, det var inte lätt..
    Tyvärr såg jag människor som också bar sig dumt åt när man skulle över från västra sida och de sprang INNE på järnvägsspåret i järnvägsbron, någon tog med sig sitt barn.. Då är man stressad….

Kommentarerna är stängda