Gå direkt till Nyheten (Vill utvärdera regionen)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 04 juli 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Vill utvärdera regionen

Publicerad onsdag, 27 maj 2015, 12:23 av Redaktionen

parti-moderatSten Bergheden, Moderat riksdagsledamot i Mariestad,  kräver utvärdering av bildandet av Västra Götalandsregionen

Civilminister Ardalan Shekarabi har tidigare i år meddelat att dagens landsting senast år 2019 ska ersättas med nya, större regioner. Med anledning av ovanstående har skaraborgaren och riksdagsledamoten Sten Bergheden (M) i en skriftlig fråga till civilministern frågat efter en utvärdering av bildandet av Västra Götalandsregionen. Västra Götalandsregionen bildades 1999 av Göteborgs och Bohus län, Älvsborgs län och Skaraborgs län. Sten Bergheden (M) kommenterar:

– Om regeringen verkligen avser att gå vidare med sin regionsreform anser jag att man först bör göra en utvärdering och drar lärdomar från bildandet av Västra Götalandsregionen.

– När Västra Götalandsregionen bildades ingicks en överenskommelse och fördelning om var man ville ha de olika regionala och statliga arbetsplatserna i regionen. Denna överenskommelse som låg till grund för bildandet har man sedan inte följt. Detta kan vi inte minst se på de senaste turerna kring skatteverket i Mariestad, säger Sten Bergheden (M).

– Det är därför viktigt att innan man ens börjar en diskussion av att slå ihop nya landsting och bilda regioner att man först drar lärdomar av bildandet av Västra Götalandsregionen. Ingår man avtal och överenskommelser ska de självklart också följas. Omförhandla avtal är en sak men att strunta i dem är mycket allvarligt och inger inget förtroende för framtiden. Utvärdera och dra lärdom innan man går vidare med diskussioner om nya regioner.