Gå direkt till Nyheten (Beslut i dag: Brandmännen kan komma först)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 04 juli 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Beslut i dag: Brandmännen kan komma först

Publicerad tisdag, 05 maj 2015, 14:07 av Redaktionen

biblbrandbilVästra Götalandsregionens sjukhus uppmanas av regionstyrelsen att teckna så kallade IVPA-avtal med berörda kommuner.

IVPA är för kortning för I Väntan På Ambulans. Det betyder att när man bedömer att ambulans behöver lång tid på sig för framkörning kan brandmän rycka ut för att ge första hjälpen.

Styrelsen vill med avtalen förbättra samarbetet med räddningstjänster när det gäller akuta livräddande insatser. Det kan handla om livräddande insatser vid t ex hjärtstopp, andningssvårigheter eller yttre blödningar. Syftet är att öka tryggheten för invånarna i Västra Götaland och att använda samhällets beredskapsresurser på ett mer effektivt sätt. I Västra Götaland finns på många håll redan idag samarbeten mellan räddningstjänsten och ambulanssjukvården för livräddande insatser. Men i vissa fall saknas avtal och omfattningen på avtalen varierar.

Regionstyrelsen godkände en avtalsmall för IVPA. Finansieringen av sjukhusens kostnader för IVPA ska prövas av hälso- och sjukvårdsstyrelsen.