Gå direkt till Nyheten (Bernt Blomgren ser på konst: Arkeologiskt måleri …)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 28 november 2021

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Bernt Blomgren ser på konst: Arkeologiskt måleri …

Publicerad fredag, 01 maj 2015, 09:04 av Redaktionen

Fredholm-1Arkeologiskt måleri …
… så beskriver Bertil Fredholm sin konst. Och förklarar vidare ” jag vill uppmärksamma sådant vi i vardagslag går förbi”.
Så vad menar han ?
Jo, murar, väggar med sina strukturer och avlagringar av diverse färger, rester av affischer, anslag och annat smått och gott som samlats alltefter åren gått.

Det är denna självskapade bildvärld som Bertil Fredholm återskapar i sina tavlor, i blandteknik, på pannåer, dukar och handgjort indiskt papper.

– Men det är inte fråga om någon slumpmässig intuitivt måleri. Det finns en tanke bakom och det är konstens klassiska idéer om färg och form som gäller, påpekar han.

Fredholm-2

Andra inspirationskällor för Bertil Fredholm är medelhavskonsten, speciellt det katalanska måleriet, som till exempel den 2012 bortgångne Antoni Tàpies.
En annan inspirationskälla om än inte direkt för det egna måleriet utan mer som en mental källa för skapande är den moderna jazzen.

– Alltsedan jag liftade till Stockholm för att lyssna John Coltranes första konsert i Sverige är jazzen en del av mitt liv.

Jazzens improvisation är en spännande företeelse. Skapandet sker direkt i nuet och ger inga möjligheter att ändra något, som vi målare kan göra, sudda, måla över, skrapa bort … .

Fredholm-3

Kanske finns det något av jazzens känsla i Bertil Fredholms tavlor – med sina mångtydiga, öppna, fantasifulla ”motiv”.
Kanske kan man ha Miles Davies´  ” So What” i bakhuvudet när man beser utställningen.

Göteborgaren Bertil Fredholm, har ställt ut flera gånger tidigare i Lidköping, under den tid han bodde i Floby, men nu är det tio år sedan senast.

Fredholm-4

Det är den tredje utställningen på Lidköpings Konstförenings årsprogram.
Vernissagen är på lördag 2 maj och utställningen pågår till lördag 23 maj.