Gå direkt till Nyheten (SPF-seniorer besökte Garnisionsmuseet i Axvall)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. Tisdag 18 juni 2019
  1. Dagens namn:
  2. Björn och Bjarne
  3. I morgon:
  4. Germund och Görel

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

SPF-seniorer besökte Garnisionsmuseet i Axvall

Publicerad måndag, 27 april 2015, 08:12 av - Inskickat material

SPF-seniorerna i Lundsbrunn har besökt Garnisonsmuseet i Axvall. Museichef Björn Lippold informerade om den skaraborgska krigs- och försvarshistorien och vad den betytt för såväl landet som den enskilde soldaten.

Museet har flyttat in i nya lokaler bredvid folkhögskolan i Axvall. Lokalerna har sin egen historia, de konstruerades en gång i tiden för att vara flyttbara. På Axevalla hed stod för övrigt det svenska flygvapnets vagga dvs här gjorde man de första trevande försöken att använda det nya och snabba fortskaffningsmedlet.

Museet innehåller många intressanta föremål både stora och små t ex olika uppsättningar av tennsoldater liksom soldater i naturlig storlek och med stiliga uniformer. En mycket viktig del i det hela var maten såväl i fält som i förläggningar. Soldaterna fostrades till lydnad och marscherandet stärkte givetvis kropp och själ. Marschmusiken hade stor betydelse och Skaraborgs regemente hade egen musikkår fram till 1971 då den avlöstes av Regionmusiken som lades ner efter 10 år. Den andliga vården ingick i den militära dagen, och i museet finns en särskild hörna för bl a nattvardskärlen som har formgivits av Eric Lötman, samt Carl XII fältbibel.

Eftermiddagen avslutades med frågor och diskussion kring de olika delarna samt att hitta förfäder i soldatregistret som finns tillgängligt. Björn och Else-Marie Lippold avtackades med en kasse blommor.

Nästa möte blir den 19 maj på Träffpunkten Lundagården, då SPF och Studieförbundet Vuxenskolan bjuder på ”Sånger vi minns” med Eva Karlsson, Lidköping.