Gå direkt till Nyheten (När ska toan vara öppen?
Beslut om att åter utreda kostnaden)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 20 november 2019
  1. Dagens namn:
  2. Pontus och Marina
  3. I morgon:
  4. Helga och Olga

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

När ska toan vara öppen?
Beslut om att åter utreda kostnaden

Publicerad måndag, 27 april 2015, 19:36 av Björn Smitterberg

Centrala Lidköping skall få en ny toalett. Men vad är viktigt? Öppet dygnet runt, eller priset?
– Det viktigaste för en offentlig toalett är att den är tillgänglig. Vi behöver ha toalett som är öppen dygnet runt, sa Annika Håkanson (M) och fick stöd av hela alliansen. Socialdemokrater och vänsterpartister ville först ha igenom sitt förslag – men;  På Socialdemokraternas begäran blev det ajournering, när debatten pågått i 20 minuter och allt fler argument för det alternativ som alliansen föredrog kommit.

Problemet var förstås inte bara öppettiderna. Det handlar om att bygga om – eller arr riva och bygga nytt. Platsen är klar. Det handlar om det som varit restaurang Pråmen på östra sidan av Lidan vid Stadt.

– Det här är inte bara för den som dricker öl på någon krog, den är främst för mag- och tarmsjuka som behöver tillgängligheten, sa Annika Håkanson.

En finess med det något dyrare alternativet är inte bara att den är öppen dygnet runt – den kan också flyttas till annan plats om man bestämmer sig för att bygga något annat på platsen.

Det förslag som majoriteten föredrar är en toalett öppen mellan 7 och 19. Den skall städas en gång per dag. Oppositionen föreslogs ett annat alternativ som automatiskt städar sig. Priser blir lite högre, 10.000 kronor per år.

– Vi kan använda det billigare alternativet här och gå vidare med att hitta ytterligare platser för offentliga toaletter, sa Clas-Göran Borg (V).

Fråga kom också att halka in på att den befintliga byggnaden skulle vara värd att bevara.

Kenneth Lundell (s) föreslog ajournering och därmed avslutades debatten. Alliansen hoppades förstås på att för en gång skulle vinna en omröstning genom att majoriteten ändrar sig Så det var med stor spänning man återsamlades för att höra Kenneth Lundell (s) förkunna:

– Det här är ingen skitsak. Vi yrkar på återremiss med hänvisning till ökade öppettider och kostnadsperspektivet.