Gå direkt till Nyheten (Stölder av båtmotorer ökar i Skaraborg)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 22 maj 2019
  1. Dagens namn:
  2. Hemming och Henning
  3. I morgon:
  4. Desideria och Desirée

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Stölder av båtmotorer ökar i Skaraborg

Publicerad torsdag, 23 april 2015, 08:17 av Redaktionen

venerbild_c_130603Stölder av båtmotorer har näst intill fördubblats i Skaraborg under de senaste två åren. Polisanmälan av stölderna ökar vid början och slutet av båtsäsongen och de flesta som drabbas har båten ståendes långt från sitt permanenta boende.

2013 betalade Länsförsäkringar Skaraborg totalt 370 000 kronor till kunder som fått sina båtmotorer stulna. I fjol hamnade summan på 670 000 kronor. Stölderna är välorganiserade då det ofta är professionella ligor som stjäl motorerna. Kraftfullare motorer är de som är mest stöldbegärliga.

– De flesta stölder sker när båten är på land och många upptäcker inte stölden förrän på våren när det är dags för sjösättning. De senaste fem åren har stölderna av båtmotorer varit störst och näst efter det stjäls sådant som tillhör motorn, till exempel elektronik och dyrbara instrument, säger Ulf Lindholm, skadechef på Länsförsäkringar Skaraborg.

Men det finns sätt att undvika stölderna. Vanligast är att införa båtsamverkan på båtklubbar där man ser till varandras båtar och är uppmärksam på vilka som rör sig i området. Båtsamverkan startade 2013 som ett projekt mellan försäkringsbranschen, larmtjänst och polisen i Västra Sverige där båtmotorstölderna visade sig vara störst.

– Det blev framgångsrikt och båtmotorstölderna minskade där det fanns samverkan. Idag finns etablerad båtsamverkan i Västra Götaland, Halland och i Gävleborg. Sörmland och Stockholm är under uppstart, säger Ulf Lindholm.

Även om försäkringen ersätter hela eller delar av värdet på en stulen motor är det ett tråkigt sätt att börja båtsäsongen på. Går det inte att låsa in hela båten så ta åtminstone av och lås in motorn under vintern.

Undvik stöld:

  • Förvara motorn inomhus under vintersäsongen.
  • Inför båtsamverkan på din båtklubb.
  • Montera spårningsutrustning i motorn som larmar om strömmen bryts eller någon rör kablarna.
  • Stöldskyddsmärk motorn. Stöldskyddsföreningen eller serviceverkstaden har metoderna.

Lidköpingsnytt – www.lidkopingsnytt.nu