Gå direkt till Nyheten (Arbetslösa unga utbildas till entreprenörer
Regionen stöttar Vänersegling med ”Götheborg”)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 02 juli 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Arbetslösa unga utbildas till entreprenörer
Regionen stöttar Vänersegling med ”Götheborg”

Publicerad onsdag, 22 april 2015, 14:52 av Björn Smitterberg

I dag tog regionutvecklingsnämnden beslut om drygt sex miljoner kronor till olika utvecklingssatsningar i Västra Götaland. 1,8 miljoner kronor går till ett projekt som ska hjälpa unga vuxna att utveckla sina idéer och prova på eget företagande. Nämnden beslutade också stödja Ostindiefararen Götheborgs seglats på Vänern liksom ett it-smart projekt inom ElectriCity.

Projektet Att vara entreprenör främjar entreprenörskap hos långtidsarbetslösa ungdomar och unga vuxna. Bakom projektet står Fryshuset, som arbetar med att fånga upp unga i utanförskap, som riskerar att hamna snett i samhället. Inom projektet kommer ett 100-tal ungdomar/unga vuxna att få ta del av såväl utbildning, praktik och mentorskap som självständigt arbete för att utveckla eget företagande. En stor del av utbildningsaktiviteterna genomförs i samverkan med andra parter, till exempel Skatteverket och banker, för att skapa förståelse för hur näringslivet och samhället fungerar för nyföretagare. Nämnden stödjer projektet med 1 860 000 kronor.

Götheborg seglar på Vänern Efter stora världsomseglingar, där Ostindiefararen Götheborg fungerat som flaggskepp för svenskt näringsliv, kultur och hantverkskunnande, är det dags att inta Vänern. Under juli månad kommer skeppet att stanna i Karlstad, Kristinehamn, Åmål, Trollhättan, Vänersborg och Lidköping. Satsningen ska bidra till destinationsutvecklingen av Vänern, ett besöksmål som har stor potential att växa. Regionutvecklingsnämnden medfinansiera projektet med 600 000 kronor.

Smarta it-lösningar för kollektivtrafik Ljudlösa bussar utan utsläpp, som hämtar upp passagerare inomhus och drivs av förnyelsebar el blir verklighet i och med den ultramoderna busslinje som startar i Göteborg 2015. Linjen ska trafikera sträckan mellan Lindholmen Science Park och Johanneberg Science Park. Västra Götalandsregionen och Västtrafik är tunga parter i satsningen som innebär en unik möjlighet att, tillsammans med resenärer och företag, testa och utveckla nya smarta lösningar för kollektivtrafiken.

Dagens nämnd tog beslut om att medfinansiera ytterligare ett projekt inom satsningen med drygt 3 miljoner kronor. Projektet ska skapa ett IT- system som kan ta emot data från många källor och som kan bidra till olika typer av tjänster. Exempel på lösningar som kan möjliggöras med hjälp av it-plattformen är att leverera data för utvärdering och forskning, så som energiförbrukning i realtid för olika väder- och vindförhållanden. Det kan också handla om att förutse behov av vägunderhåll, eller peka ut platser där det sker incidenter. Resenärer skulle kunna få individanpassad information, till exempel om det finns plats för barnvagn i nästa buss. Projektet ska också genomföra en innovationstävling under hösten där ett större antal IT-studenter, mjukvaruutvecklare och innovatörer bjuds in att tävla om förslag till nya tjänster för resenärer med hjälp av den data som plattformen erbjuder.