Gå direkt till Nyheten (Regionen slår samman – ny organisation sparar miljoner)

 
 1. Lidköpingsnytt.nu
 2. 04 juli 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Regionen slår samman – ny organisation sparar miljoner

Publicerad tisdag, 14 april 2015, 11:26 av Redaktionen

Västra Götalandsregionens centrala förvaltningar slås samman och bildar ett gemensamt koncernkontor.
— Vi lägger nu grunderna för ett enat, samordnat och kraftfullt centralt ledningsstöd till Västra Götalandsregionens förtroendevalda och verksamheter, säger Ann-Sofi Lodin, regiondirektör.

Den 15 april bildar Västra Götalandsregionens centrala kanslier ett gemensamt koncernkontor. Här samlas bland annat regionkansliet och hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli, regionutveckling inklusive miljö och kultur, samt regiongemensamma viktiga verksamheter som VGR-IT och Inköp. Koncernkontoret kommer att innehålla cirka 1200 medarbetare.

Koncernkontoret organiseras i staber som speglar uppdraget, som Koncernstab Regional utveckling som bland annat ansvarar för infrastruktur, miljö- rättighet- och kollektivtrafikfrågor samt Koncernstab Hälso- och sjukvård.

— Alla i Västra Götaland ska ha tillgång till god och jämlik hälso- och sjukvård, ett brett och levande kulturutbud, bra infrastruktur och en väl fungerade kollektivtrafik. Det är delar av Västra Götalandsregionens ansvarsområden och Koncernkontorets roll är att säkerställa att organisationen är effektiv, säger Ann-Sofi Lodin.

Att gå från åtta centrala kanslier till ett enda gemensamt koncernkontor förenklar och främjar samarbetet mellan olika funktioner.

— Genom den nya organisationen skapar vi en god grund för att all den kompetens vi har bland våra medarbetare kan användas effektivt. Vi går från en bra organisation till en ännu bättre, säger, Ann-Sofi Lodin.

 • Regionkansliet, hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli, sekretariaten för kultur, miljö och kollektivtrafik, regional utveckling, rättighet och folkhälsa upphör 15/4 och ersätt av ett centralt tjänstemannakansli, Koncernkontoret. Till Koncernkontoret flyttas också VGR-IT, samt Inköp. Inom Koncernkontoret finns också Prehospitalt och Katastrofmedicinskt centrum (PKMC), Smittskydd/Asyl, Regionalt Cancercentrum (RCC) och Registercentrum (RC).
 • Förändringsarbetet har pågått sedan hösten 2014. Det nya koncernkontoret etableras 15/4.
 • Samordningen innebär ett effektivare ledningsstöd till den politiska organisationen med fokus på målstyrning och uppföljning. Genom att skapa en samordnad förvaltning tar man tillvara befintlig kompetens, undviker dubbelarbete och blir ett ännu effektivare ledningsstöd till både Västra Götalandsregionens politiska ledning och utförarna.
 • Genom organisationsförändringen beräknas de centrala kanslierna minska sina kostnader med 26 miljoner kronor.

 

4 kommentarer på “Regionen slår samman – ny organisation sparar miljoner”

 1. JorgenSocialliberal skriver:

  Oj, Koncernkontor, fint ska det vara!
  Den största faran med offentlig verksamhet är när man tror att man är ett privat företag. Det är flera ljusår mellan privata företag och offentliga verksamheter. Men offentlig personal vill gärna få det att låta som de jobbar i privata företag. Inget kan vara mer fel!

 2. OveNordstrom skriver:

  Som jag uppfattar det nuvarande blågröna styret så toppstyr de omedvetet. Tydligen litar man inte på verksamheterna utan skall ha fullständig kontroll ner till detaljnivå. Tvärtemot hur det låter när de talar.

 3. JorgenSocialliberal skriver:

  Ju mer man försöker skapa näringsliv av offentlig verksamhet ju fortare tappar politiker greppet om det demokratiska värdet. Det gäller att ha motiverade politiker som inte släpper greppet!
  Ledningsgrupper är bra i näringslivet. Hur gör en ledningsgrupp i en offentlig förvaltning? Jo, manövrerar ut politiken! Det behövs inte tjänstemanna grupper som pseudoneslutsfattare. Detta med offentliga organisatoriska frågor är långt större fråga än många vill erkänna!

 4. OveNordstrom skriver:

  Den blågröna sörjan i regionledningen är nöjda med att sitta vid makten. Ansvaret får andra ta. I går på fullmäktige visade sig detta med all önskvärd tydlighet. Kroniskt sjuka får inte längre träna i regionens lokaler. Fyra olika instanser ger fyra olika svar vid förfrågan och Jonas Andersson (fp) anser det vara friskvård som den enskilde själv får råda över. Undra vad ”kronisk” betyder för honom?

Kommentarerna är stängda