Gå direkt till Nyheten (Poeter till Stadsbiblioteket)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 29 maj 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Poeter till Stadsbiblioteket

Publicerad tisdag, 07 april 2015, 07:09 av - Inskickat material

poeter_150409På torsdag är det dags för årets första Forum för Poesi och prosa på Stadsbiblioteket. Gästande författare denna kväll är Kristian Lundberg och Gabriella Hjort.

Kristian Lundberg, är en av Sveriges mest älskade författare. Han debuterade 1991 med Genom september och har sedan dess publicerat ett tjugotal böcker i så skilda genrer som lyrik och kriminalromaner.

Kristian-Lundberg-foto-JessKristian Lundberg – foto: Jessica Segerberg

För diktsamlingen Job nominerades han till Augustpriset år 2005 i den skönlitterära klassen.

Kristian Lundberg är en av sin generations främsta svenska poeter.

Han har bland annat tilldelats Ivar Lo-Johanssons personliga pris, Sydsvenska Dagbladets kulturpris, litteraturpriset till Pär Lagerkvists minne, Aniarapriset och Sveriges Radios romanpris för sina kritikerrosade romaner Yarden (2009) och Och allt skall vara kärlek (2011). 2013 tilldelades Kristian Svenska Akademiens Signe Ekblad-Eldh-pris, han är även 2014 års Lars Ahlin-stipendiat och hyllades med ABFs Litteratur- och konstpris 2014 för sin roman En hemstad.

Kristian Lundberg är en efterfrågad föredragshållare och krönikör i press, radio och TV.

Elisabeth-Hjort-fot-magnus-Elisabeth Hjort – foto: Magnus Lim Karlsson.

Elisabeth Hjort är författare, litteraturkritiker och lärare på Biskops- Arnös författarutbildning . Hon har skrivit romanerna ”Kärnfamiljen” och ”Hängivelsen”.

Elisabeth Hjort debuterade som poet med 2008 och 2013 utkom ”Vid himlens början”.

– En storartad roman som gör både människan och världen lite tydligare, enligt en recensent.

I slutet av april kommer boken ”Förtvivlade läsningar” ut. Det är Elisabeth Hjorts avhandling i etik som handlar om hur litteratur som motstånd kan se ut och vad läsning som ansvar kan innebära. Kan någonting hända i läsningen, som kanske inte gör oss till godare människor, men lär oss någonting av dem som blivit tystade genom historien?