Gå direkt till Nyheten (Debatt: Kraftsamla för Skaraborgs utveckling – Låt Skövde ta ledningen)

 1. Lidköpingsnytt.nu
 2. 10 juli 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: Kraftsamla för Skaraborgs utveckling – Låt Skövde ta ledningen

Publicerad måndag, 30 mars 2015, 14:31 av - Inskickat material

debatt-insikon– Kraftsamla för Skaraborgs utveckling. Acceptera att Skövde tar ledartröjan!
Uppmaningen kommer från Carl Henrik Ohlsson, chef för Länsförsäkringar Skaraborg i en debattartikel.

För drygt tio år sedan anklagades Skaraborg ofta för att föra en inskränkt bypolitik. Då bildades Västra Götalandsregionen och belackarna påstod att Skaraborg som begrepp skulle försvinna. Men tvärtom har skaraborgarna enats och har nu en gemensam röst såväl inom som utanför regionen.

Med detta som bas gäller det att skapa förutsättningar så att samarbetet och tillväxten i Skaraborg ökar. Men vi behöver ett mer proaktivt samspel mellan stat, region och kommun, våra lärosäten och skolor, samt med all företagsamhet för att denna vision ska bli verklighet.

Den nyligen genomförda uppslutningen kring finansiering av E 20s upprustning som nationellt stråk genom Skaraborg är ett lysande exempel på vad som kan genomföras när alla goda krafter samverkar.  Nu förväntar jag mig att våra beslutsfattare lyfter blicken över kommungränsen och gör motsvarande kraftsamling kring följande ödesfrågor för att Skaraborg ska fortsätta utvecklas till en stark tillväxtregion att bo, verka och leva i:

 • Utveckla och gör Västra stambanan till en lika viktig Sverigediagonal som E 20 genom Skaraborg.
 • Bygg fler attraktiva bostäder så att alla som vill ha en ökad livskvalitet väljer att stanna och utvecklas här.
 • Förbättra kvaliteten på Skaraborgs högstadie- och gymnasieskolor till nationell toppklass. Främja ett ökande antal eftergymnasialt utbildade som också stannar i Skaraborg.
 • Slut upp kring Högskolan Skövde, som är Sveriges minsta men en av de med högst kvalitet för såväl utbildning som forskning. Låt den bli hela Skaraborgs högskola.
 • Stöd nyföretagande och klusterbildning inom naturliga profilområden för Skaraborg. Vi måste få fram och stimulera morgondagens jobbgeneratorer i Skaraborg nu.
 • Utveckla besöksnäringarna gemensamt i Skaraborg. Turisterna känner inga kommungränser, de befinner sig ”mellan Vänern och Vättern”.
 • Acceptera att Skövde förtjänar ledartröjan som Skaraborgs motor för en bra utveckling i hela Skaraborg.

Ovanstående punkter måste kommuniceras sakligt och med helhetssyn för Skaraborg, inte minst av media. Likaså är goda exempel viktiga att lyfta fram.

Utöver den positiva skaraborgsanda som nu gryr, så finns det många skäl att konstatera att vi bor i en fantastisk bygd. Vi har max tre mil eller trettio minuter till alla våra rekreationsområden. Omvänt är det inte längre att pendla till alla arbetstillfällen inom Skaraborg. Låt oss alla aktivt bry oss och stolt sprida detta, både inom och utanför vår bygd. Så möter vi i Skaraborg en ljus och spännande framtid.

Carl Henrik Ohlsson
Vd Länsförsäkringar Skaraborg

En kommentar på “Debatt: Kraftsamla för Skaraborgs utveckling – Låt Skövde ta ledningen”

 1. Leif Johansson skriver:

  Mycket skall man höra och nu trillar öronen av.. Sitter VD:n för Länsförsäkringar i Skövde tro? Det är därför han tar till med ljus och spännande framtid för Sköv…förlåt Skaraborg…

  Det finns ingen anledning att utöver det som redan staten utarmar städerna utanför Skövde att ytterligare öka den takten.. Senast är det Mariestad som blir av med Skattekontor(ca 80 jobb) för att staten satsar på Skövde.

  Nej, det hör varje kommun till att skapa attraktioner för dem, visst kan det ske samarbete i vissa frågor men att vi skulle lägga oss platta för någon ledartröja från Skövde… ALDRIG.

Kommentarerna är stängda