Gå direkt till Nyheten (”Bortom den manliga blicken” på Konsthallen)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 12 april 2021

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

”Bortom den manliga blicken” på Konsthallen

Publicerad fredag, 27 mars 2015, 07:09 av Redaktionen

konst_150327aEtt sextiotal verk, mest stora målningar, är det Lotta Wästerlid Zmuda-Trzebiatowski ställer ut på Konsthallen. Som namnet på utställningen antyder rör det sig om kvinnan visavi mannen.

Ungefär så här förklarar Lotta Wästerlid Zmuda-Trzebiatowski bakgrunden till tematiken:

– I samband med min förra utställning som var i Lund ,var temat Vänskap, och där var det mycket tjejgrupper i målningarna. Då slog det mig plötsligt att nästa gång skall jag försöka mig på att återge situationer där kvinnor bara är sig själva, där sexobjektifieringen varken finns genom männen eller i vårt eget huvud så att säga. Först då kan vi kvinnor vara fria.

konst_150327a

Hon framhåller också att kvinnor själva måste vara medvetna om att de många gånger anpassar sig efter den ”manliga blicken” även bland dem själva.

– Först då kan man känna sig fri, något jag upplever när jag håller på som intensivast och målar. Jag är Lotta tio år och lika fri som då.

Även som man kan ”Lotta-tio-år”- känslan kännas igen – åren då livet lekte. Sedan kom allvaret och inordnandet i respektive mönster.

 konst_150327b

Lotta Wästerlid Zmuda-Trzebiatowski har varit verksam som konstnär i tio år, innan dess gick hon fyra år på konstskolor i England:

– Då var det konceptkonst som gällde, installationer och liknande, men jag kände att måleriet var det som gällde för mej, säger hon och medger att kanske måleriet är på väg tillbaka inom konsten.

 konst_150327c

Om än temat för utställningen är utommålerisk är tavlorna inga illustrationer, utan mer uttryck för en kombination av en fantasifull och fri stämning i motiven men som är grundade i ett modernistisk tradition.

 konst_150327d

Mycket att se sålunda i utställningen på Konsthallen i Lidköpings Konstförenings regi. Vernissage i morgon, och utställningen pågår till 25 april.

 © Lidköpingsnytt – www.lidköpingsnytt.nu