Gå direkt till Nyheten (Debatt: Biljettsystemet borde ha koder)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 04 juli 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: Biljettsystemet borde ha koder

Publicerad torsdag, 12 mars 2015, 18:13 av Insändare

debatt-insikonChrister Wilhelmsson fortsätter debattera Västtrafiks biljettsystem och priser och kommenterar med detta ett svar han tidigare fått.Jämför med tidigare inlägg i tråden:
1. Debatt: Varför är Västtrafik dyrast?
2. Debatt: Västtrafik svarar på kritik om priserna

Några kommentarer tillmin artikel.

Det är riktigt som du skriver att ytan är större än de övriga storstadslänen. Vidare har jag jämfört just storstadslänens månadskort. Det går inte att jämföra Västtrafik med Norrbottens t.ex.

Men det är ändå väldigt mycket dyrare i Västtrafik än de övriga länen.  Det är riktigt att man få ta med tre personer under 20 år. Skånetrafiken har Duobiljett där två som reser tillsammans blir billigare än att var och en betalar.   Seniorbiljetterna är respektive kommun som betalar för. I vissa fall, framförallt i Skaraborg ska man vara 75 år fyllda för att utnyttja detta. I de större kommunerna gäller inte detta under högtrafik. Vidare gäller det bara i den kommun där man är bosatt. Det är en stor skillnad mot SL.

I Skåne, Östergötland och Gävleborg finns tysta avdelningar för dem som vill ha lugn och ro under resan. På pendeltågen i Västtrafik har man tagit bort dörrarna i motsats till Skånetrafiken.

Du skriver att lokalhyrorna är en mycket liten del. Men du tar inte med personalkostnaderna. Varför har har Västtrafik fler kontor?

Parallellkörning med buss, framförallt i det kalkfattiga Bohuslän kostar pengar. Jag har vid ett par tillfälle åkt och kollat. En stor buss mellan Göteborg och Strömstad med åtta personer är inte billig. Det nuvarande biljettsystemet som är ett stort fiasko. Där kunde man gjort som Jönköpings länstrafik ( JLT ). Man knappar in en kod för destinationen. Klart och tydligt samt enkelt. Prissystemet är också mycket märkligt.

Christer Wilhelmsson