Gå direkt till Nyheten (Därför byggs nytt Regionens Hus för 900 miljoner)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 18 januari 2021

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Därför byggs nytt Regionens Hus för 900 miljoner

Publicerad tisdag, 03 februari 2015, 14:02 av Björn Smitterberg

Beslutet häromveckan om att bygga ett nytt regionens Hus i Göteborg för 900 miljoner kronor för att samla resurserna har väckt en del debatt – inte minst i Lidköpingsnytts kommentarsfält. I dag har beslutet konfirmerats i regionfullmäktige och därefter har ett pressmeddelande skickats.

Pressmeddelandet återges  här i sin helhet:

Nytt regionens hus ger effektivare lokalutnyttjande och kostnadsbesparingar

Genom att bygga ett nytt regionens hus i Göteborg kan 15 utspridda verksamheter samlas i ett hus. Det så kallade Vita huset. Det innebär förutsättningar för effektivare arbetssätt, stora tids- och miljövinster då medarbetare slipper resa kors och tvärs i Göteborgsområdet och inte minst kostnadsbesparingar för Västra Götalandsregionen.

Investeringen som uppgår till ca 1 miljard kronor kommer att ske genom extern upplåning. Det innebär att regionens egna medel för investeringar bland annat till sjukvårdens verksamheter inte berörs.

Vänersborgs roll som regionens ”huvudstad”, där de politiska kanslierna, regionstyrelsen och regionfullmäktige är belägna berörs inte av beslutet.

Vita Huset i Göteborg handlar inte om att centralisera regionens verksamheter – det handlar om att kostnads- och energieffektivisera redan Göteborgsbaserad verksamhet.

– Samlokaliseringen innebär flera positiva effekter för regionens verksamheter i Göteborg, säger Johnny Magnusson (M), Regionstyrelsens ordförande. Möjligheter till bättre samordning av verksamhet och service, färre resor, kortare restider, mindre spilltider samt positiva miljöeffekter är några exempel.

Det innebär bland annat att vi minskar våra idag externt hyrda ytor med ca 6000 kvadratmeter. Vilket innebär besparingar för regionen om totalt cirka 20 miljoner kronor om året

– En modern och klimatsmart byggnad, centralt placerad arbetsplats i Göteborg, stärker sannolikt Västra Götalandsregionens varumärke och ökar attraktiviteten som arbetsgivare, avslutar Birgitta Losman (MP), ordförande i Regionutvecklingsnämnden.

2 kommentarer på “Därför byggs nytt Regionens Hus för 900 miljoner”

  1. HICT skriver:

    Det huset förväntas tydligen bli en fornlämning för att det skall löna sig med tanke på kostnad ställd mot årlig besparing :-)

  2. OveNordstrom skriver:

    Finansieringen sker helt utanför ordinarie verksamhet. Man lånar externt till mycket låg ränta eftersom V-G regionen har högsta kredit-ranking pga sin goda ekonomi (V satt i styret förra mandatperioden).
    Besparingen blir på hyran jämfört med nuvarande situation då verksamheter i dagsläget hyr på 15 olika adresser. Sjukvården berörs alltså inte alls negativt av detta projekt.

Kommentarerna är stängda