Gå direkt till Nyheten (Konstsmeden som gör djur av skrot)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 08 juli 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Konstsmeden som gör djur av skrot

Publicerad fredag, 23 januari 2015, 11:33 av Björn Smitterberg

konstsmidec_150123Niklas Fännick arbetar med ett ovanligt material. Han är konstsmed och skapar djur, fantasidjur. Av skrot!
På torsdag öppnar utställningen som just nu skapas ur det kaos som är vernissagernas moder på Vänermuseet. Det är en utställning som väckt en hel del uppmärksamhet – bl a på Naturhistoriska i Stockholm.

Ändå är det djur som inte finns, de är skapade av olika skrotdelar som satts samman. Niklas Fännick prövade på lite olika saker med en framgång som betecknas som ”sådär” innan han utbildade sig till konstsmed och fann att det här med skrotdelar inte är så dumt.

Han är Göteborgare, han har än så länge ateljén i Bohus och den är granne med tre verkstäder.

konstsmideb_150123

– Det var så det började med skrotdjuren. Och det blev en framgång för mig. Äntligen kunde jag börja leva på att göra konst – i det här fallet konstiga djur.

Lite inspiration har han fått med sig från Bolivia där han arbetat en tid.

– I Bolivia slänger man inte något – allt kan komma till användning. Förr eller senare.

niklas-ffaennick-konstsmed1

Lite ordvitsar finns också med. På bilden håller han i konstsmidet ”bläckfisk med tång”. Det består av tänger som utgör tentakler, det har en stjärt av en burk, kroppen och munnen är en chuck till en borrmaskin. Det är ett konstverk som tagit ett par år att få färdigt.

konstsmidea_150123

Det var en gång en moped…

Här är alltså fantasin fri. Mekoxe, Fjäril-slarv, Dragonfile, Motoruv är andra saker som är med och som spelar lite på vad som använts i skapandet.

En fantasifull fjäril är med – Mutterfly!

Torsdag kväll skall allt vara klart, och Niklas Fännick, som blir 32 år i år, är nöjd med hur Vänermuseet arrangerar hans konst.