Gå direkt till Nyheten (Gustav Larsed om nya filmen om tjejtjusaren Sune: Bara en etta!)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 12 april 2021

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Gustav Larsed om nya filmen om tjejtjusaren Sune: Bara en etta!

Publicerad söndag, 21 december 2014, 14:17 av Redaktionen

sif11984 kom första boken om tjejtjusaren Sune, skriven av Anders Jacobsson och Sören Olsson. Den blev väldigt populär och fick flera uppföljare under de följande åren. Senare har det även gjorts både TV-serier och film om den blonde lille pojken. Nu går den senaste filmen på Folkets Hus.

Mest populär av dessa blev nog ändå julkalendern ”Sunes jul” och filmen ”Sunes sommar” som kom 1991 respektive -93. Sedan dess har vi inte fått så mycket Sune varken på TV eller bio; det vill säga om man inte räknar den tecknade TV-serien ”Sune och hans värld” (2003-2004) och den danska filmen ”Sunes familie” från 1997.

2012 var det dock dags igen för familjen Andersson att ta plats på vita duken, då i en helt ny skepnad, i filmen ”Sune i Grekland”. Efter en bilsemester 2013 är de nu tillbaka ännu en gång och denna gång bär det av till fjällen i en film som passande nog fått titeln ”Sune i fjällen”.

För några dagar sedan hade den premiär på Folkets Hus i Lidköping och biobiljetterna har gått åt som snö i solsken.

När Sune får reda på att hans favorittjej Sophie ska åka till fjällen samtidigt som den populäre sportkillen Santos måste han komma på ett sätt att lura dit sin egen familj. Han hittar därför på att de blivit medbjudna av Sophies föräldrar som ska stå för alla omkostnader, något hans lättlurade föräldrar faller för på en gång.

Väl uppe i fjällen skruvar Sune upp charmen till max och gör allt han kan för att få Sophie att välja honom framför Santos, men allt han gör verkar snarare få motsatt effekt.

Om man bedömer den här filmen utifrån reaktionerna på alla barn i biosalongen så skulle den få ganska högt betyg. Bedömer man den däremot utifrån allt annat kan det däremot inte bli särskilt högt. Allt från produktionsvärde till foto, manus och skådespelarinsatser är på sin höjd mediokert. Vi får bland annat bekräftelse på att barnskådespelare oftast är ett väldigt osäkert kort.

Det känns på något sätt som att ”Sune i fjällen” ska vara en film för hela familjen, men det är tyvärr bara de delar som riktar sig till de allra yngsta som når fram till sin målgrupp. De delar som riktar sig till oss lite äldre faller pladask varje gång och detta är främst på grund av dåligt manus och leverans av skådespelarna.

sif2

Jag har väldigt svårt att se att de här nya Sune-filmerna någonsin kommer nå samma kultstatus som ”Sunes sommar” eller ”Sunes jul”. Detta kan naturligtvis till viss del bero på att det finns en stark nostalgi kring gamla Sune, men samtidigt är jag rätt säker på att de nya filmerna är mycket, mycket sämre.

Men… är du som läser detta fem till sju år gammal så kommer du förmodligen att älska den här filmen. Så gör som alla andra barn och dra med dina föräldrar på bio!

Betyg 1/5
biobetyg1-ikon

 

Fakta
Regi: Gustaf Åkerblom
Medverkande: William Ringström, Morgan Alling, Anja Lundqvist m.fl.
Speltid: 1 tim, 32 min