Gå direkt till Nyheten (Imponerande samhällsarbete av gymnasie-elever)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 20 november 2019
  1. Dagens namn:
  2. Pontus och Marina
  3. I morgon:
  4. Helga och Olga

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Imponerande samhällsarbete av gymnasie-elever

Publicerad torsdag, 18 december 2014, 09:05 av Björn Smitterberg

Elever som går tredje året på De la Gardie med utbildningsvägen Samhällskunskap har under hösten genomfört ett omfattande arbete när det gäller utvecklingen av Lidköpings centrum, Vinninga och Hamnstaden.

Även den som inte gillar alla förslag kan imponeras, för det är inte vilka höftskott som helst som eleverna avlossar. En utställning har gjorts över materialet och den finns just nu i Stadshusets entré. Man kan se utställningen som en idébank och då står den ju rätt – mitt i kommunens politiska och administrativa centrum. Inte minst borde partigrupperna ägna utställningen en stund.

I centrumutvecklingen har man bytt ut rutmönstret på torget mot gatstenar i kombination med solceller. Det gäller även den uppvärmda gångbanan i gågatedelen av Stenportsgatan. Man har även – efter att ha gjort en liten liten enkät om trafiken på torget kommit fram till att den bör minskas – och det sker enklast genom att parkeringsplatsen norr om Rådhuset (tidigare bl a busstation) görs om till park med lekplats.

För Vinninga föreslås bl a ett radhusområde med stall och ridvägar, nya cykelvägar. Här finns även förslag på evenemang såsom hästhelger och cykelhelger då man längs lederna kan ha olika arrangemang. Ambitiöst är att förslagen även finns på engelska.

För Hamnstaden finns också förslag – och här jämför man sina förslag med de mer officiella planerna som utarbetats en trappa upp i Stadshuset.

Det här är en spännande förslagslåda som kommit upp på ungt sätt, eleverna och deras lärare skall vara stolta över det här arbetet. Det är sådant som kallas medborgarinflytande.