Gå direkt till Nyheten (Kommunen ger bort kor som kan vara förgiftade)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 22 mars 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Kommunen ger bort kor som kan vara förgiftade

Publicerad tisdag, 16 december 2014, 17:15 av Björn Smitterberg

kossor_lopExperimentet med betande nötkreatur på marken mellan reningsverket och hamnen, nedanför Rörstrandsområdet, är slut. Korna ska bort. Men det kan vara så att korna blivit förgiftade av de tippmassor från porslinsfabriken som finns under ytjorden.

Det är inte minst tungmetaller som används vid porslinsfabriker. Det bästa är att inte röra den här tippen – men nu har här grävts för att klarlägga hur markförhållandena ser ut. Misstankar finns att korna har fått i sig giftiga ämnen.

I flera år har kossorna betat på marken i förhoppningen att den skulle förvandlas till en strandäng utan sly. Men kossorna föredrar sitt foder och sly är det gott om. Nu ska korna bort, droppen har det blivit att delar av elstängslet stulits.

Den politiska majoriteten i Samhällsbyggnadsnämnden vill aatt korna skänks till någon bonde som vet hur man hanterar djur, och som undersöker eventuell förgiftning. Allianspartierna ville att korna skulle säljas som livdjur, men när förgiftningen kom upp ville man att de skulle gå till slakteri – där kontrolleras köttet. Beslut blev att i första hand försöka finna bonde som vill hämta djuren och ta hand om dem, i andra hand kan slakt bli aktuell.

1 Kommentar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Den kloka tanten
Gäst
Den kloka tanten
18 december, 2014 07:00

Stackars Hamn-kossor! Nu har Lidköpings komun äntligen förstått, det vi som växt upp i Lidköping vetat om länge: Gifter i marken där kossorna gått och betat. Man behöver inte vara speciellt smart för att räkna ut vad som finns i marken där. Sedan en aspekt till: kossorna har gått i hagen därnere och vad sprids i luften, jo svart koldamm, och isande vindar och konstant oväsen från båtar och industrier..Det mest etiskt försvarbara vore att idag avliva dessa stackars djur som blivit förgiftade av bland annat arsenik, bly och andra gifter i marken. Det skulle vara intressant att ta del av handlingarna i detta ärendet. Jag kommer att begära ut dom, och granska detta ärende ingående. Avslutar med förljande ord till Komunen: Plåga ej fler djur i kommuns tjänst. Skänker också en tanke till de stackars får som betade runt Hedéns cisterner.