Vänerns löjrom stark kandidat för EU-certifiering
Publicerad lördag, 13 december 2014, 18:35 av Björn SmitterbergLöjrom från Vänern kan bli en EU-skyddad produkt inom kort. Det berättar Camilla Bender Larsson vid Swedish Menu som är en av experterna i en palen som granskat marknadspotentialen och andra förutsättningar för att skydda denna löjrom.
Det handlar om produkter som är specifika för en region som kan få EU_s skydd för ursprung eller geografisk beteckning. Sverige har i dag fem skyddade produkter: Kalix löjrom, upplandskubb, öländska bruna bönor, sveciaost, och den skånska spettekakan.
– Meningen är att utöka dessa specialiteter och Vänerlöjrom är en stark kandidat, säger Camilla Bender Larsson.
Camilla Bender Larsson har ingått i den expertgrupp som förutom Vänerns löjrom stderat havskräftor, blåmusslor och hjälmaregös.
På fredagen lanserades också en ny webbplats om svendsk mat; www.smakasverige.jordbruksverket.se. Camilla Bender Larsson var en av de som var närvarande vid lanseringen som skedde på Grand Hotel i Stockholm.
Här finns även en inspelning gjord vid samtalen om Vänerlöjrom – Klicka här.