Gå direkt till Nyheten (Storsatsning för ökat återbruk av textil och möbler)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 26 september 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Storsatsning för ökat återbruk av textil och möbler

Publicerad torsdag, 11 december 2014, 08:29 av - Inskickat material

Nu utvecklas system för storskalig re-design av både textil och möbler i Västra Götaland. Det kan ge stor miljönytta men också många nya jobb.

 

Miljönämnden beslutade på sitt sammanträde 10 december om en rad breda samverkansprojekt som ska styra mot bättre hushållning med resurser och till en mer cirkulär ekonomi.

– Att gå från en linjär produktionskedja till en cirkulär är komplicerat, till exempel krävs en ny logistik. Men miljönämndens satsning bygger på en rad studier och tidigare projekt. Det finns både avsättning och råvara för re-designade produkter. Branschen är medveten om sitt miljöansvar och att detta blir kommersiellt intressant, säger Birgitta Nilsson, processledare på Västra Götalandsregionen.

Västra Götalandsregionen satsar på re-design och återbruk på en industriell nivå för både möbler – särskilt offentliga – och textil. Båda dessa branscher har en stark bas och tradition kopplad till hög kompetens i Västra Götaland.

Regionala insatser för samverkan inom dessa områden är viktiga för att få bredd och delaktighet i utvecklingen mot bättre resurshushållning och en mer cirkulär ekonomi.

Insatserna görs inom ramen för VG2020, strategin för tillväxt och utveckling i Västra Götaland som gäller till år 2020. Där ingår en handlingsplan för resurseffektiva och giftfria produkter och tjänster för att medverka till att utveckla affärsplaner, metoder och strategier för mer hållbar konsumtion och produktion.

Myndigheter som Naturvårdsverket följer Västra Götalandsregionens arbete kring resurseffektiva produkter och tjänster med intresse.

Pressmeddelande