Gå direkt till Nyheten (Spelman med släktlåt hos släktforskare)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 19 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Spelman med släktlåt hos släktforskare

Publicerad Monday, 24 November 2014, 10:12 av - Inskickat material

“En spelman och en släktlåt” var temat för Åsa Larm-Larsson från Broddetorp, som var inbjuden av Götene Släktforskarförening till Biblioteket i Götene. Åsa är spelman, musiker, släktforskare m m, och i sin forskning hittade hon inte bara sina anor, utan också spelmän och “Larmens vals” upptecknad 1905 av Y. Laurell efter Karl Andersson, Tun. Laurell var etnolog, folkmusikforskare, professor och spelman. Karl Larm var byspelman som spelade till dans i Tunbygden, men han var också toffelmakare och soldat. Larm är ett soldatnamn.

Åsa Larm-Larsson är född och uppvuxen i Hangelösa, och började spela fiol i 11-årsåldern för den kände spelmannen Jonas Jonsson, Lidköping. Efter grundskolan i Götene med bl a Verner Lindblom i historia, blev det musikgymnasium och musikhögskola. Farmor och farfar bodde på Toffelrödjan i Hangelösa, och ville inte gärna prata om sina förfäder, vilket inte var ovanligt förr i tiden. Men Åsa fick ett gammalt durspel, som tillhört en äldre släkting.

Detta ledde till att Åsa började släktforska på sin fars sida och hittade en del intressanta saker bl a i sjukjournaler från St Ekebergs sanatorium. Åsa är musiklärare i Skövde, har ett par egna musikgrupper och har gjort egna kompositioner bl a “Larmet går”. Givetvis fanns fiolen med, och berättelserna varvades med spelmanslåtar.

Arrangemanget in går i “Hitta din historia” ett samarbetsprojekt med Släktforskarföreningen, Studieförbundet Vuxenskolan och kommunens bibliotek.

– Dag Ny